Felfüggesztenék Boldog István fideszes képviselő mentelmi jogát

Felfüggesztenék Boldog István fideszes képviselő mentelmi jogát

Boldog István Orbán Viktorral egyeztet (Fotó: Boldog István Facebook oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Boldog Istvánig ér a Jász-Nagykun-Szolnok megyei uniós pénzekkel való visszaélés gyanúja miatt indított eljárás. Polt Péter legfőbb ügyész a Központi Nyomozó Főügyészségen (KNYF) hivatali vesztegetés elfogadásának bűntette és más bűncselekmények miatt a folyamatban lévő nyomozás eredményeként azt kérte az Országgyűlés elnökénél, hogy függesszék fel Boldog István országgyűlési képviselő mentelmi jogát. Az erről szóló közlemény az ügyészség honlapján jelent meg.

A KNYF emlékeztet: az eljárás hivatali vesztegetés bűntette és más bűncselekmények miatt zajlik. Az eljárás adatai szerint a megyei Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) egyes pályázatai kapcsán alapos a gyanú, hogy a pályázatokkal összefüggésben különböző személyek bűncselekményeket követtek el.

A nyomozás során Boldog István országgyűlési képviselő érintettsége is felvetődött. „Az eljárás adatai szerint Boldog István országgyűlési képviselő a cselekményekben oly módon vett részt, hogy a hivatali helyzetével, befolyásával visszaélt, jogellenesen befolyásolta a pályázatok elbírálásának eredményeit, amiért vállalkozóktól jogtalan előnyt kapott” – írják.

A felmerült bizonyítékok alapján a legfőbb ügyész az Országgyűlés elnökénél indítványozta Boldog István országgyűlési képviselő mentelmi jogának felfüggesztését. A büntetőeljárás Boldog István országgyűlési képviselővel szembeni lefolytatására a mentelmi jogának felfüggesztése esetén nyílik lehetőség.

Jól működő hálózat

Boldog István választókerületének ügyeivel a Magyar Hang részletesen foglalkozott. A nyomozóhatóságok gyanúja szerint olyan hálózat épült ki Boldog István választókerületében, amely szisztematikusan élt vissza a Terület- és településfejlesztési operatív programban (TOP) elnyerhető forrásokkal. Ebben a hálózatban lehetett fontos szereplő Fehér Petra, aki – mint a pályázatok elbírásában a döntési folyamatra ráhatással bíró hivatalos személy – az irányított közbeszerzéseket elnyerő vállalkozóktól jogtalan haszonra tett szert. Azaz visszaosztás történhetett, kenőpénzt fogadhatott el. Ennek a rendszernek lehetett tagja – az ügyészségi közlés alapján – Boldog István fideszes politikus is. A vele szembeni gyanú lényegében megegyezik azzal, amivel jobbkezeként ismert munkatársát, Fehér Petrát – törökszentmiklósi fideszes önkormányzati képviselőt – is gyanúsítják.

Fehér előzetesbe letartóztatásba is került, nemrég azonban szabadult. Vele együtt a feltételezett hálózat más tagjait is meggyanúsították. A hálózat szálai azonban Hajdú-Bihar megyébe is elvezetnek – írta meg lapunk előként. Debreceni székhellyel működik ugyanis az uniós közbeszerzési eljárásokat bonyolító Debköz Közbeszerzési Tanácsadó Kft., amellyel Boldog István választókerületében is dolgoztak az önkormányzatok.

Debrecenbe érnek a Fehér Petra fideszes képviselőt érintő nyomozás szálai | Magyar Hang

A Debköz Közbeszerzési Kft. egyik tulajdonosa és ügyvezetője K. Ferenc. A férfi bűnsegédként, hivatali helyzetével visszaélve elkövetett hivatali vesztegetés elfogadásának bűntette és más bűncselekmények gyanúja miatt került előzetes letartóztatásba. Az ügyészség megalapozott gyanúja alapján ő folytatta le az érintett beruházások közbeszerzéseit az előre megbeszéltek alapján, vagyis nem volt verseny a cégek között a megrendelésért, előre eldöntötték, kinek kell nyernie. K. Ferencet mint önálló intézkedésre jogosult személy ezt vállalta, amiért a gyanú szerint jogtalan előnyhöz jutott. K. időközben szintén szabadult az előzetes letartóztatásból. Szintén gyanúsítottja az eljárásnak K. Péter. Ő az, aki nyomkövetőt kapott, hivatalosan bűnügyi felügyelet alá helyezték.

A Debköz egyébként Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, Simon Miklós fideszes képviselő választókerületében is dolgozott az önkormányzatoknak. Mint lapunk megírta, furcsa körülmények között jutottak itt is megrendeléshez válogatott cégek.

„Csendestárs" segíti az uniós pénzköltést Simon Miklós körzetében | Magyar Hang

Simonka bíróság előtt, Mengyi rács mögöt

Legutóbb Simonka György Békés megyei fideszes országgyűlési képviselő mentelmi jogát függesztették fel. Vele szemben többek között bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalással emeltek vádat uniós és állami pénzekkel való visszaélés miatt. Az ügyész a vádirat ismertetésekor 8,5 év fegyházat kért Simonkára – aki különben az eljárás harmadrendű vádlottja.

Korábban az ismerői által Voldemortként emlegetett Mengyi Rolandot, a tiszaújvárosi központú választókerület fideszes országgyűlési képviselőjét ítélték el költségvetési csalás miatt. Négy éves börtönbüntetése letöltését idén januárban kezdte meg.

Fizessen elő a Magyar Hangra!

Friss lapszámunk

Támogasson minket!

Kötöttfogás Extra

Keresés

Csatlakozzon hozzánk Patreonon

AZ ÉLET MEG MINDEN PODCAST – Zubreczki Dávid

Árnyék podcast – Mikor lépünk ki az EU-ból?