Felfüggesztették Tóth Csaba mentelmi jogát

Felfüggesztették Tóth Csaba mentelmi jogát

Tóth Csaba (Képernyőfelvétel: Tóth Csaba / Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Elfogadta az Országgyűlés a parlament mentelmi bizottságának javaslatát, így 175 igen szavazattal felfüggesztették Tóth Csaba zuglói egyéni országgyűlési képviselő mentelmi jogát. Nemmel senki sem szavazott, ahogy nem is tartózkodott senki a szavazástól.

Befolyással üzérkedés bűntette és más bűncselekmény miatt – folyamatban lévő nyomozás eredményeként – Polt Péter legfőbb ügyész február 25-én tett indítványt az Országgyűlés elnökénél a képviselő mentelmi jogának felfüggesztésére.

„A Központi Nyomozó Főügyészség előtt folyamatban lévő nyomozásban megalapozott gyanú merült fel arra, hogy Tóth Csaba országgyűlési képviselő 2016-ban Horváth Csabával – a XIV. kerület jelenlegi polgármesterével, aki akkor a Fővárosi Közgyűlés tagja volt – Zuglóban, a tervezett fizetős parkolási rendszer üzemeltetésére kerestek egy gazdasági társaságot, amelytől a nyereségük felére tartottak igényt. Tóth Csaba cselekménye vesztegetés látszatát keltve üzletszerűen elkövetett befolyással üzérkedés bűntette megalapozott gyanúját kelti” – szólt akkor az ügyészség közleménye.

Az Országgyűlés honlapján közzétett határozati javaslat szerint a parkolóautomaták beszerzéséből és üzembe helyezéséből várható bevételből „Tóth Csaba – saját maga és H. Cs. gyanúsított részére” – 31 millió 250 ezer forint jogtalan előnyt kért, és vett át három részletben. A mentelmi bizottság határozati javaslatában szerepelt az is, hogy a SIS Parking Kft. képviseletében „F. Zs. (...) a szerződésből származó bevételből” 2017 őszétől 2019 őszéig havonta 10-15 millió forintot, mindösszesen legalább 250 millió forint készpénzt adott át Tóth Csabának Budapesten a lakásához tartozó, a társasház közös helyiségét képező tárgyalóteremben.

Tóth Csaba a bizottság hétfői ülésén – a határozati javaslat szerint – azt mondta, hogy a legfőbb ügyészi indítványban leírtak teljesen megalapozatlanok, nem követett el semmilyen bűncselekményt és ő maga kéri mentelmi jogának felfüggesztését.

Az ügyben Tóth Csabán kívül Horváth Csaba zuglói polgármester és Molnár Zsolt MSZP-s pártigazgató neve is előkerült.