Felfüggeszti a buszpályaudvar előkészítését a Délinél a budavári önkormányzat

Felfüggeszti a buszpályaudvar előkészítését a Délinél a budavári önkormányzat

Molinó a tervezett buszparkoló kerítésén a Déli pályaudvarnál (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Máig sem írta alá a MÁV a budavári önkormányzattal kötendő, a tervezett buszpályaudvar területére vonatkozó bérleti szerződést. Mivel ilyen jelentőségű beruházást ilyenfokú bizonytalanságban nem lehet előkészíteni, V. Naszályi Márta (Párbeszéd) I. kerületi polgármester szerdán visszakérte a szerződést az állami vasúttársaságtól – közölte az önkormányzat szerkesztőségünkkel. Egyúttal azt is bejelentették, hogy a buszparkoló előkészítési munkáit határozatlan időre felfüggesztik. A közlemény szerint a kerületvezető értetlenül azelőtt, hogy a MÁV miért nem szignálta a bérleti szerződést.

Mint arról múlt heti cikkünkben beszámoltunk, a buszpályaudvart a Déli pályaudvar használaton kívüli vágányai helyén tervezte az önkormányzat kialakítani. Az utasterminálnak használaton kívüli MÁV-épületek adnának otthont. A buszállomás a szűk Mészáros utca felől lenne megközelíthető. Az eredeti tervek szerint ide érkezhetnek a turistabuszok, majd innen vinnék fel a kirándulókat a várba. A tervek napvilágra kerülése után jelentős tiltakozás bontakozott ki a Mészáros utca környékén, az ellenzők a tovább növekvő járműforgalomtól, a zaj- és környezeti terheléstől tartanak. A környéken szinte egymást érik a tiltakozó molinók. A beruházást a Déli pályaudvar túloldalán, a XII. kerületben élők is ellenzik. Mint arról írtunk, a fideszes Pokorni Zoltán által vezetett kerület a lakók mellé állt az ügyben.

Az I. kerület önkormányzata közleményében most felidézte: a buszparkoló kialakításával a Budai Várat, a Gellérthegyet és a kerület egészét szeretnék megszabadítani a környéken parkoló turistabuszoktól. A lakossági és szakmai egyeztetéseken számos valós aggodalmat és felvetést hallgattak meg és építettek be a tervezési folyamatba. Hozzátették, hogy eközben – megfogalmazásuk szerint – több olyan támadással is szembesültek, amelyek ezeket az aggályokat politikai célokra használták fel. Mindenesetre az önkormányzatnak meggyőződése, hogy a buszparkolóval az egész kerület nyerne, már csak az évi több száz milliós nagyságrendű, kerületre fordítható bevétel miatt is.

Közölték azt is, hogy az önkormányzat ugyanakkor elkötelezett abban, hogy olyan megoldás szülessen, ami nem növeli a környék zaj és légszennyezését, és bírja a kerület lakóinak támogatását. Ezért a hatásvizsgálatok elkészülése előtt a területet nem is veszik bérbe – jelentették be.

Mint írták, a következő időszakban méréseket és vizsgálatokat végeznek, valamint folytatják az egyeztetéseket – fővárosi szinten is – a turistabusz-helyzet javítása érdekében.