Felfüggesztik a hiteltörlesztéseket év végéig

Felfüggesztik a hiteltörlesztéseket év végéig

Orbán Viktor hang nélküli Facebook-tájékoztató videója, 2020. március 18-án

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Öt döntést jelentett be szerdán délután a miniszterelnök a koronavírus-járvánnyal összefüggésben, ezek mind gazdasági jellegűek. Hiteltörlesztések felfüggesztése év végéig, könnyítés a taxisoknak és a szórakozóhelyeknek.

Gazdasági kérdésekkel foglalkoztak a kormány mai ülésén, mert eljött az ideje, hogy az egészségügyi kérdések mellett ilyen döntések is szülessenek – hangzik el a miniszterelnök rendkívüli bejelentéséről szóló, már hanggal is elérhető videón. – A világjárvány nem csak az emberek egészségét veszélyezteti, habár az a legfontosabb, de a munkát is veszélybe sodorja – mondta Orbán Viktor.

– Minden magánszemély és vállalkozás mai napig megkötött hiteleinek tőke- és kamatfizetési kötelezettségét az év végéig felfüggesztjük – közölte Orbán Viktor. A rövid lejáratú vállalkozási hitelek június 30-ig meghosszabbításra kerülnek. A csütörtöktől felvett új, fogyasztási hitelek THM-jét a jegybanki alapkamat plusz 5 százalékban maximálják.

Súlyos gondokkal küzdő szektor most a turizmus, a vendéglátás, a szórakoztatóipar, a sport és a kulturális szolgáltatások, illetve a taxisok munkája. Itt a munkáltatók járulékfizetési kötelezettségét teljes egészében elengedik, a munkavállalók járulékát jelentősen csökkentik. Nyugdíjjárulékot nem kell fizetniük és az egészségbiztosítás díja a törvényi minimumra csökken, mindez egyelőre június 30-ig.

A KATA szerint adózó taxisok átalányadó fizetési kötelezettségét június 30-ig elengedik.

Koronavírus. Rendkívüli // Coronavirus. Breaking

Koronavírus. Rendkívüli // Coronavirus. Breaking

A felsorolt ágazatokban a helyiségbérleti szerződéseket nem lehet felbontani és a bérleti díjakat nem lehet megemelni. Június 30-ig a turizmusfejlesztési hozzájárulást sem kell megfizetni.

Döntéseket hoztak a munkavállalási szabályok rugalmasabbá tételéről, a cél, hogy a munkaadók és munkavállalók könnyebben meg tudjanak egyezni egymással.

Azt már néhány órája tudni lehetett, hogy a miniszterelnök rendkívüli bejelentést tesz, azonban nem volt könnyű ennek megismerése. Elsőként a miniszterelnök Facebook oldalának leterheltsége miatt nem volt elérhető az élő bejelentkezés, az állami televízió sem tudta közvetíteni. Később a videó ugyan felkerült a koronavírusról szóló tájékoztató oldalra, de hangja sajnos nem volt. Délután fél 4 körül már ez a felvétel is elérhetetlenné vált.