Feljelentés az I. kerület Széchenyi Banknál letétbe adott félmilliárdja miatt

Feljelentés az I. kerület Széchenyi Banknál letétbe adott félmilliárdja miatt

Kapisztrán tér (Fotó: V. Naszályi Márta I. kerületi polgármester Facebook oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Büntetőfeljelentést tesz az I. kerület momentumos alpolgármestere az előző kerületi vezetés gazdálkodása miatt – jelentette be Gelencsér Ferenc egy V. Naszályi Márta polgármesterrel közös sajtótájékoztatóján. Az ügy arról az 500 millió forintról szól, amely Gelencsér beszámolója szerint az előző városvezetés kötött le a Széchenyi Banknál nem sokkal az előtt, hogy az állam résztulajdonosa lett, később pedig végelszámolását rendelték el.

Gelencsér közösségi oldalas bejegyzésében mutatta be a történet részleteit. Még 2013-ban Nagy Gábor Tamás, akkori fideszes polgármester – miután megemelte 500 millió forintra a saját hatáskörben, tehát bizottsági engedély nélkül leköthető összeg határát – szerződést kötött a már akkor veszteséges Széchenyi Bankkal. Gelencsér Ferenc szerint ezt a döntést egy vélhetően irányított piackutatás előzte meg, mivel eredetileg a bank lekötési csomagja nem szerepelt a kapott ajánlatok között.

Security Check Required

null

A lekötés után néhány héttel az állam 49 százalékos tulajdonrészt szerzett a Széchenyi Bankban. Mivel egy ilyen ügylet nem egyik napról a másikra történik, a momentumos politikus szerint erősen feltételezhető, hogy erről a lépésről már hetekkel, hónapokkal korábban tudhattak a Fideszben.

Az alpolgármester bejegyzése szerint a lekötés teljes titokban történt, a polgármester nem tájékoztatta sem a pénzügyi bizottságot, sem a képviselő-testületet arról, hogy az önkormányzat forrásaiból 500 millió forintot a fideszes Széchenyi Bankban kötött le. A tranzakció még a 2013-as szeptemberi pénzügyi beszámolóból is kimaradt – jegyezte meg.

2014-ben viszont már érezhető volt, hogy a Széchenyi Bank gondokkal küzd, végül november elején a rövid lejáratú lekötések kifizetését minimalizálta az MNB, decemberben pedig el is indították a végelszámolást. A politikus szerint azonban Nagy Gábor Tamás akkori polgármester ahelyett, hogy az önkormányzat félmilliárdját mentette volna, levelet írt Varga Mihály nemzetgazdasági miniszternek: „Ha feltörnénk a lekötésünket és visszautaltatnánk a lekötött összeget, olyan lavinát indíthatunk el, amely esetleg pánikhelyzetet teremt. Megrendülhet a bizalom egy állami tulajdonúként ismert bankkal szemben, és ennek következményeit nem vállalhattuk fel” – idézte.

Gelencsér Ferenc úgy összegezett, hogy „Nagy Gábor Tamás azt a döntést hozta, hogy inkább a fideszes Széchenyi Bankon próbál segíteni, akár azon az áron is, hogy félmilliárd forint közpénzt herdál el vele. Majd ezt a veszteséget ameddig csak lehetett (2018-ig) igyekezett a vezetés titkolni”.

A budavári önkormányzat alpolgármestere azt írta, hogy a feljelentést az ügyben kért jogi szakvélemény alapján teszik meg nagy értékű hűtlen kezelés gyanúja miatt.