Feljelentés született a határon túli tehetségek támogatása helyett luxuslakásra költött pénz miatt

Feljelentés született a határon túli tehetségek támogatása helyett luxuslakásra költött pénz miatt

Kövér László, az Országgyűlés elnöke és Veress László, az Országgyűlés elnökének kabinetfőnöke (Fotó: MTI Fotó: Kovács Attila)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Transparency International (TI) Magyarország álláspontja szerint többféle törvénysértés gyanúját is felvetheti a Magyar Tehetségekért Határtalanul Alapítvány működése, mely egyebek mellett külhoni magyaroknak szánt adományból vásárolt egy budai villalakást. Az antikorrupciós szervezet ezért feljelentést tett a Budapesti Rendőr-főkapitányságon csalás és más bűncselekmények gyanúja miatt – közölte az ügyet feltáró 24.hu-val Ligeti Miklós, a TI Magyarország jogi igazgatója.

A TI Magyarország jogi igazgatója szerint a Magyar Tehetségekért Határtalanul Alapítvány ügyében feltételezhetően sokkalt súlyosabb jogsértések valósultak meg a támogatási összegek céltól eltérő és ezért szabálytalan felhasználásánál. Persze – tette hozzá – ez sem elhanyagolható törvénytelenség, olyannyira nem, hogy ez önmagában akár csalás gyanúját is keltheti.

Ligeti Miklós azért feltételes módban fogalmazott, mert – mint elmondta – a csalás akkor állapítható meg, ha megtévesztés és károkozás egyszerre valósul meg. Tehát ha az alapítvány a támogatóinak valótlanul állította, hogy a neki adott pénzből határon túli magyar tehetségeknek ad például ösztöndíjakat, ám ehelyett valójában a saját embereinek vásárolt luxuslakást és luxusautót, akkor a támogatóit becsapta.

Mint a 24.hu a héten megírta, Veress László, az Országgyűlés elnökének kabinetfőnöke, és családja használja a villalakást. Az alapítvány pedig 322 millió forinthoz jutott egy tajvani milliárdos révén, aki Kövér László barátja. Az alapítvány bírósági bejegyzésében az áll, hogy támogatni kívánja a Magyarországon, a Kárpát-medencében vagy a nagyvilágban bárhol magyarul tanuló, önmagukat magyar nyelven képezni akaró fiatalokat, a magyar kultúrával és tudománnyal összefüggő ismereteik elmélyítését, valamint külhoni magyar fiatalok kapcsolatainak erősítését Magyarországgal, a magyarországi fiatalok kapcsolatainak erősítését pedig a külhoni magyarsággal.

Ligeti szerint felmerül a kérdés, miért akarna egy ázsiai vállalkozó határon túli magyarok támogatására és a körükben végzett tehetséggondozásra pénzt áldozni. Hozzátette: nem lennének meglepve, ha azok az egyelőre ismeretlenek, akik az alapítványnak pénzt adtak, kicsit sem csodálkoznának azon, hogy a pénzüket nem arra használták, amire kellett volna. Szerinte könnyen elképzelhető, hogy valakik visszaéltek a civil szervezeti forma által nyújtott lehetőségekkel, és bűnös, de legalábbis tisztázatlan eredetű pénzeket akartak a Magyar Tehetségekért Határtalanul Alapítvány közbeiktatásával tisztára mosni.

A számvitel rendjének megsértése napnál is világosabb – mondta Ligeti Miklós. Hozzátette: a banánhéj, amin nagyot lehet csúszni, adott. Ez pedig az, hogy az állítólagos adományozó, vagyis a Probillion Limited nevű cég mindenféle azonosító adat nélkül lett feltüntetve a beszámolóban. Szerinte kulcsfontosságú, hogy a hatóságok a formai szabálytalanságok mögé néznek-e, és kiderítik, hogy létezik-e Probillion Limited nevű szervezet, és azt melyik állam tartja nyilván, továbbá kik állnak mögötte, és honnan származik a pénz. Ha megteszik, lehet, hogy tényleg pénzmosás nyomaira bukkanhatnak, tette hozzá.