Feljelentés született a kínai vakcinák beszerzése ügyében

Feljelentés született a kínai vakcinák beszerzése ügyében

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter megérkezik az Amerikai Izraeli Közpolitikai Bizottság (AIPAC) székházába Washingtonban 2019. május 17-én. Mögötte Szabó László, Magyarország washingtoni nagykövete (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A rendszeres feljelentőként és volt Fidesz-tagként ismert Tényi István – hűtlen kezelés bűntett gyanújával – bejelentést tett a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Irodánál a kínai vakcinák beszerzése ügyében – írja a Válasz Online, amely korábban terjedelmes cikkben tárta fel az üzlet hátterét.

Mint ismert, a magyar állam nem közvetlenül a kínai gyártótól vásárolta meg az oltóanyagot, hanem egy „nevenincs” magyar cég közbeiktatásával ütötte nyélbe az üzletet. A Danubia Pharma nevű vállalkozás igen jól járt az 55 milliárd forintos kontraktussal. Miután Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter nyilvánosságra hozta az orosz és a kínai vakcinákra vonatkozó szerződéseket, a Válasz Online kiderítette, az üzlet mögött Szeverényi Márk üzleti köre állhat. Ő nem más, mint a Szijjártó Péter egykori helyetteseként jegyzett, ma a NER-médiaholding vezérpozícióját birtokló Szabó László sógora. Szabó Lászlóról korábban a lap azt is megírta, hogy a kínai lélegeztetőgép-bizniszben is benne volt. Abban az esetben egy 17 milliárd forintos megrendelést kapott az egykori miniszter-helyettes.

A cikk megjelenése után a 24.hu hírportál arra a következtetésre jutott: ha másnak nem is, a Nemzeti Népegészségügyi Központot (NNK) vezető Müller Cecíliának elvileg tudnia kellene, ki áll az 55 milliárdos kínai vakcinaüzletre kiválasztott cég mögött.

Ilyen előzmények után a rendszeres feljelentő és volt Fidesz-tag Tényi István bejelentést tett a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Irodánál hűtlen kezelés bűntett gyanújával – ismeretlen elkövető ellen. Beadványában Tényi is megállapítja: mivel a kínai vakcinákat hazánkba juttató Danubia Pharma Kft. tulajdonosi szerkezete átláthatatlan, Magyarország Alaptörvénye és a nemzeti vagyonról szóló jogszabályok értelmében a központi költségvetésből nem lehetett volna kifizetést teljesíteni a cég számára. Szerinte az ügyben – bizonyítottság esetén – felvetődhet a hűtlen kezelés bűntett gyanúja. Egyben arra kéri a hatóságokat, hogy a tényállás tisztázása érdekében szükség esetén indítsanak nyomozást, illetve állapítsák meg bűncselekmény gyanúját.