Felmentették a paksi kapacitás fenntartásáért felelős államtitkárt

Felmentették a paksi kapacitás fenntartásáért felelős államtitkárt

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A mai nappal, azaz január 15-től felmentette a paksi atomerőmű kapacitásának fenntartásáért felelős államtitkár posztjáról Aszódi Attilát az államfő a miniszterelnök javaslatára. Orbán Viktor döntéséről a Magyar Közlönyből értesülhettünk.

Valamivel több, mint két évvel ezelőtt, 2017. december 5-én éppen a mérnöki végzettségű szakember jelentette be, hogy gőzerővel zajlik a munka annak érdekében, hogy 2018 elején az úgynevezett felvonulási területen megkezdődhessenek a Paks II. beruházás kivitelezési munkái. Hozzátette, éppen ennek keretében lehívták a magyar–orosz államközi hitel első, 98 millió eurós részletét.

Aszódi atomenergetikával kapcsolatos politikai szerepvállalást több kormányzati ciklus idején is tett. 2003. május – 2004. június között a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium Paksra kiküldött miniszteri biztosa volt. A fukusimai atomerőmű-baleset után 2011. december – 2012. április között az Európai Bizottság Európai atomerőművek Célzott Biztonsági Felülvizsgálata projektjének (az ún. Stressz-tesztnek) szakértőjeként dolgozott.

2014 és 2017 között az atomerőmű teljesítményének fenntartásáért felelős miniszteri biztos volt 2017-től volt a Miniszterelnökség államtitkára, a Paksi Atomerőmű kapacitásának fenntartásáért felelt. Több, mint 200 tudományos publikáció és egy szabadalom szerzője.