Félreértés történt, nem hosszabbodtak meg a korlátozások

Félreértés történt, nem hosszabbodtak meg a korlátozások

A Terrorelhárítási Központ (TEK) csapatszállító járműve Budapesten, a Szent István-bazilika közelében, a Bajcsy-Zsilinszky utcában 2020. november 12-én, késő este (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Habár délelőtt végigsöpört a sajtón a hír, hogy a szigorú járványügyi intézkedéseket – beleértve az esti, éjszakai kijárási tilalmat és az éttermek zárását is – a Magyar Közlönyben frissen megjelent rendelettel meghosszabbítja a kormány egészen februárig, ez ebben a formában nem igaz. A koronavírus-járvány miatti szigorú korlátozások továbbra is december 11-ig szólnak.

A félreértés abból adódott, hogy a Magyar Közlönyben megjelent a kormány Orbán Viktor miniszterelnök aláírásával ellátott rendelete, amellyel a kormány meghosszabbította a veszélyhelyzetet kihirdető rendelet és a veszélyhelyetben hozott rendeletek a hatályát február 8-ig. Ez valójában azt jelenti, hogy az alkalmazhatóságuk idejét tolta ki, mégpedig azért, mert a veszélyhelyzetben hozott rendeletek alapesetben csak 15 napig maradhatnának hatályban.

Ez a korlátozó intézkedéseket bevezető rendeletekre is igaz – csak akkor lehetnek ennél tovább hatályosak, ha az Országgyűlés felhatalmazza a kormányt, hogy meghosszabbítsa a rendelet hatályát. Mivel a kormány megkapta a parlamenttől a felhatalmazást, hogy a veszélyhelyzet és a veszélyhelyzetben hozott rendeletek 90 napig, vagyis február 8-ig hatályban maradhassanak, most ugyanezt érvényesítette lényegében a már meghozott korlátozásokra is. De ez csak egy lehetőség, maguk a konkrét szigorítások egyelőre december 11-ig szólnak.

A legegyszerűbb, ha úgy képzeljük el a veszélyhelyzetben hozott rendeleteket, mint egy poharat: az egyik dolog, hogy milyen korlátozások vannak a pohárban, és a másik dolog, hogy a kormánynak kell-e kéthetente új poharat kérnie a parlamenttől, vagy megtarthatja a poharat a 90 nap lejártáig (Vagy addig, ameddig a Parlament vissza nem vonja a felhatalmazást). Most az utóbbiról van szó, vagyis a pohárról, nem a tartalmáról.

A rendeletet később ettől még módosíthatják, hozhatnak új korlátozásokat, meghosszabbíthatják a jelenlegiek időtartamát vagy akár meg is szüntethetik azokat, ameddig tart a parlamenttől kapott felhatalmazás.

A Kormányzati Tájékoztatási Központ is ezt egyértelműsítette délelőtti közleményében, igaz, belecsempészték azért, hogy egyes sajtóorgánumok – amelyek először félreértelmezték a szöveget – rémhírt terjesztenek és szándékosan hazugságot állítanak. A minősítés után ugyanakkor leszögezték: a jelenleg hatályban lévő korlátozó intézkedéseket nem hosszabbította meg a kormány, azok 2020. december 11-ig alkalmazandóak. A kormány a veszélyhelyzetet hosszabbította meg az Országgyűlés döntése alapján 2021. február 8. napjáig.