Felszállás előtt kézi erővel tologatták a Lufthansa gépét Ferihegyen

Felszállás előtt kézi erővel tologatták a Lufthansa gépét Ferihegyen

Kézzel mozgatják a Lufthansa járatát Ferihegyen

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Meglehetősen szokatlan jelenetet megörökítő videó landolt szerkesztőségünkben: a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren kézi erővel mozgatták a Lufthansa egyik Bombardier CRJ 900-as repülőgépét, amelynek jártak a hajtóművei. Információink szerint a felvétel szeptember 5-én, a Lufthansa müncheni járatának indításakor készült. Ahogy az jól hallható, az eljáráson a felvétel készítői is – akik vélhetően valamely földi kiszolgáló munkatársai – megrökönyödtek, ezt pedig nem a legirodalmibb szavakkal ki is fejezték.

A Lufthansát Ferihegyen a török kézben lévő Celebi Ground Handling szolgálja ki. Lapunk megkereste a társaságot, ahol Jakab László forgalmi igazgató kifejtette: bár meglehetősen szokatlan, de nem szabályellenes eljárás látható a videón. A repülőgépek mozgatása ugyanis a biztonsági előírások szigorú betartása mellett történhet kézi erővel is, a művelet minden részlete egyeztetve volt a Lufthansa járatának személyzetével és a forgalmi előteret biztosító társszolgálatokkal egyaránt. – A repülőgépek mozgatásához szükséges vontatóvilla egy előre nem látható esemény miatt meghibásodott és a tartalék villa sem volt működőképes. A repülőgép személyzete úgy döntött, hogy nem várják meg a harmadik villa kiszállítását és a gép kézi erővel való mozgatását kérték – mondta Jakab László, akitől megtudtuk azt is, hogy a gépek vontatását végző jármű és a repülőgép közötti vontatóvilla egy speciális acél rúd, ami géptípusonként eltérő.