Félszáz madarat mérgeztek meg, Turánál kerültek elő a tetemeik

Félszáz madarat mérgeztek meg, Turánál kerültek elő a tetemeik

Az életben maradt hamvas rétihéja és egy barna rétihéja (Fotók: Pannoneagle / Morvai Szilárd és Deák Gábor)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Több mint száz mérgezett csalétket, illetve félszáz mérgezett állat tetemét találták meg a turai Szent András Dombi vadásztársaság működési területén – számolt be róla a Pannoneagle. Az állatok kilencvenhat százaléka védett ragadozómadár volt.

A nyomokra az MME méreg- és tetemkereső kutyás egysége bukkant a Duna-Ipoly Nemzeti Park igazgatósága természetvédelmi őrszolgálatának segítségével. Ez minden idők legsúlyosabb szándékos mérgezéses bűncselekménye Magyarországon, a cselekedet akár ökológiai katasztrófát is okozgatott volna, ha a természetvédelmi szervezetek nem reagálnak.

A bizonyítékok és a madarak tünetei alapján erős idegmérget használhattak, a csalétkeket nagy mennyiségben elhelyezve a területen. Ilyen mennyiségben ez nemcsak állatokra, de emberekre is veszélyes lett volna. Arra kértek mindenkit, aki gyanús húsdarabokra, tyúktojásokra vagy nagy számú elpusztult állatra bukkan, semmiképp ne érintse meg őket, hanem azonnal értesítse a hatóságokat. A rendőrség nyomozást indított.

A Pannoneagle szerint a módszer és a kivitelezés is azt támasztja alá, hogy az elkövetők nagy területről próbálták teljesen kipusztítani a ragadozó fajokat. Kérdés, ez kinek állt szándékában, és mi volt az indíték. Az állatok kilencvenhat százalékát ráadásul védett vagy fokozottan védett madárfajok jelentették. Volt köztük negyvennégy barna rétihéja, két egerészölyv, két erdei pityer és négy róka, továbbá egy még életben lévő, fokozottan védett hamvas rétihéja. Az ő állapotát sikerült stabilizálni, de kérdéses, szabadon lehet-e még valaha engedni. Továbbra is előfordulhat ráadásul, hogy a területen maradtak még fel nem fedezett csalétkek, vagy mérgezésben elpusztult állatok. Így jelenleg veszélyben van a közvetlen közelben fészkelő parlagisas-pár is.