Felújították, most pedig bezárják a hírhedt pszichiátriát

Felújították, most pedig bezárják a hírhedt pszichiátriát

A Merényi Kórház (Fotó: Google Maps)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Miután 69 millióért felújították, bezárják a Merényi-kórház pszichiátriáját – tudta meg a Népszava. Feladatát a tervek szerint a Nyírő Gyula Kórház Országos Pszichiátria és Addiktológiai Intézet veszi át. A bezárás indoka a szakemberhiány, amit hivatalosan ugyan nem közöltek az érintett orvosokkal, csupán informálisan tájékoztatták őket, hogy „ne legyen pánik”.

Az érintett szakemberek a Népszavának elmondták: aggódnak a legkésőbb kora tavaszra tervezett költözés miatt. Elsősorban azért, mert még semmiféle konkrét tájékoztatást nem kaptak a kórház vezetésétől a megszűnő osztály áttelepítéséről. A drámai orvoshiányt jelzi, hogy a Dél-Pesti Centrum Kórház főigazgatója, Vályi Nagy István már 2017 szeptemberében kérvényezte, hogy a pszichiátrián 64 ágyból 30-on szüneteltethesse a betegellátást. Közben a kórház igazgatósága az elvándorlást extra juttatásokkal igyekezett visszafogni.

A Merényi osztályának korábban meglehetősen rossz híre volt. Az ombudsman 2015-ös látogatása után készített jelentésében horrorisztikus történeteket olvashatunk: a túlzsúfolt osztályon nem egyszer radiátorhoz kötözték ki a betegeket, a helyiségek rendre beáztak, a mosdóból kifolyt szennyvíz több kórtermet elárasztott, orvos pedig alig lézengett az épületben. Néhány hónappal később két haláleset rontotta tovább az osztály hírét. Az egyik páciens meggyilkolta társát, egy másik beteg pedig kivetette magát az ablakon.

Az ombudsman az osztály bezárását javasolta, az illetékesek azonban a felújítás mellett döntöttek. 40 millió forintot adott vis maior keretéből a fenntartó, az Állami Egészségügyi Ellátó Központ, a maradék 29 milliót az intézmény állta. A két esztendővel ezelőtti felújításon egyébként nemcsak átalakították, biztonságosabbá tették a kórház zártosztályát, de kialakítottak egy gerontopszichiátriai részleget is.