Felülvizsgálja a kormány a felfüggesztett napelemes csatlakozások ügyét

Felülvizsgálja a kormány a felfüggesztett napelemes csatlakozások ügyét

Napelemek a háztetőn. Képünk csak illusztráció! (Fotó: Pxhere.com)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Felülvizsgálják a napelemesek hálózati csatlakozását felfüggesztő múlt októberi döntést – írja a Vg.hu az Energiaügyi Minisztériumra hivatkozva. A lap szerint a tárca „az érintett hatóság és a hálózati engedélyesek bevonásával” dolgozik a csatlakozás újbóli lehetővé tételén, és a témáról az Energia-veszélyhelyzeti Operatív Törzs következő ülésén is szó lesz.

A lap azért érdeklődött a tárcánál, mert az uniós illetékesek lépéseket várnak el a magyar kormánytól a korlátozás felszámolása érdekében. A 24.hu írta meg korábban, hogy Magyarországnak legkésőbb 2024. december 31-ig fel kell oldania a lakossági napelemes rendszerek által termelt áram betáplálási lehetőségének tilalmát ahhoz, hogy hozzáférjen a Helyreállítási és Ellenállóképességi Eszköz (RRF) támogatási forrásaihoz. Ebben az ügyben a kabinetnek már az idén március 31-ig valamilyen reformot kell végrehajtania az Európai Bizottság javaslata alapján.

A tavalyi felfüggesztés meglepte az érintetteket, ráadásul az állami támogatásoknak köszönhetően az elmúlt években soha nem látott mértékben növekedett a napenergia hazai hasznosítása. Az állami finanszírozású napelemes pályázatra is eleve nagyon sokan jelentkeztek, ezért valóságos hideg zuhanyként érte őket, hogy a villamosenergia-hálózat fejlesztésére való hivatkozással átmenetileg leállították a csatlakozást.

A korlátozás felfüggesztésének – legalábbis helyi szinten – már idén meglenne az elvi lehetősége, hiszen a most felpörgő hálózati fejlesztések révén lesznek olyan területek, ahol a hálózat alkalmas lesz újabb megújuló kapacitások fogadására, csak az állami szabályozást kell ehhez hozzáigazítani.