Fényfesztivált tartottak a Dunán

Fényfesztivált tartottak a Dunán

Fények a Dunán (Fotó: Nagy Viktor / Magyar Vízitúra Szövetség)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Esti fényfesztivál címen vízitúrát bonyolítottak le a Magyar Vízitúra Szövetség tagszervezetei december 27-én a Duna fővárosi szakaszán – számoltak be róla közleményben. A résztvevők az esti órákban a Római partról indulva eveztek át Budapesten kivilágított kajakokkal, kenukkal és sárkányhajókkal.

A körülbelül 130 résztvevő a Római Part fövenyén díszítette fel hajóit fényfüzérekkel, lámpákkal és a legkülönfélébb világító eszközökkel. A karaván alkonyat után indulva körülbelül két óra alatt evezett végig a fővároson. – Célunk az volt, hogy megmutassuk, egy átlagos téli estén is van alternatívája az otthoni tévénézésnek. Aki szeretne aktív életet élni, az ilyenkor is megteheti. A résztvevők közül sokan úgy számoltak be az eseményről, hogy életük meghatározó élményét élték át – mondta el az esemény főszervezője Bruckner Zoltán, az Explorers Felfedezők alapítója.

A fényfesztivál ötlete Skandináviából ered. Koppenhágában és Stockholmban nagy hagyománya van annak, hogy Szent Lúcia, vagy más néven Luca napján, a fény ünnepén evezősök felvonulása visz fényt a sötét téli estébe. Ilyenkor emberek százai eveznek kivilágított hajókban, miközben emberek ezrei üdvözlik őket a vízpartról.

A közlemény azt is kiemelte, a szervezők különös gondot fordítottak a biztonságra, minden hajóegységet tapasztalt kormányosok irányítottak. A résztvevőket motoros hajó is kísérte. Minden egységet alaposan kivilágítottak, tilos volt az alkoholizálás és mindenkinek kötelező volt a mentőmellény. A fesztiválhoz egyénileg nem is lehetett csatlakozni, kizárólag a kifejezetten vízitúrák szervezésére és vezetésére szakosodott profi szervezőkön keresztül.