Ferenc pápa szerint világháború van

Ferenc pápa szerint világháború van

Ferenc pápa (Fotó: Gulyás Balázs / Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Ferenc pápa szeptember 13-15. között Kazahsztánban tett látogatást, a Világ- és a Tradicionális Vallások Vezetőinek VII. Kongresszusán vett részt. A világ vallási elöljárói három évente gyűlnek össze a közép-ázsiai ország fővárosában, Nur-Szultanban a világ minden tájáról. Az idei rendezvény témája „A világ és a hagyományos vallások vezetőinek szerepe az emberiség társadalmi és spirituális fejlődésében a világjárvány után”. A Szentatya szeptember 15-én indult vissza háromnapos kazahsztáni apostoli útjáról a Vatikánba, szokásához híven ezúttal is lehetőséget nyújtott arra, hogy az újságírók kérdéseket tegyenek fel neki a repülőgépen – számolt be róla a Magyar Kurír.

A Szentatya kíséretében utazó tudósítók leginkább Oroszország ukrajnai háborúja kapcsán voltak kíváncsiak az egyház vezetőjének véleményére. Az Ukrajnának szállított nyugati fegyverek etikai aspektusaira rákérdező ARD tudósítójának a pápa azt válaszolta, hogy ugyan a háború önmagában hiba, de az önvédelem nemcsak megengedett, hanem a hazaszeretet kifejezése is. „Aki nem védekezik, aki nem véd meg valamit, az nem szereti azt, aki viszont megvéd valamit, az szereti azt” – jelentette ki. Ferenc pápa szerint „a védelemhez való jog az rendben van”, de csak akkor szabad élni vele, ha szükséges.

A Szentatya szerint az indíték az, ami nagymértékben minősíti a nyugati fegyverszállítások erkölcsösségét. Szerinte az lehet erkölcstelen is, ha azzal a szándékkal történik, hogy további háborút provokáljanak, hogy fegyvereket adjanak el, vagy lecseréljék a fegyvereket, amelyekre már nincs szükségük.

A pápa felsorolta, hogy milyen sok háború zajlik jelenleg a világban. Megemlítette az Ukrajna és Oroszország, az Azerbajdzsán és Örményország közötti háborút, Szíriát, ahol tíz éve tart a háború. „Aztán ott van Afrika szarva, aztán Mozambik északi része; és Eritrea, amely Etiópia mellett fekszik; aztán Mianmar, ezzel a szenvedő néppel, amelyet annyira szeretek, a rohingyákkal, akik körbe-körbe járnak, mint a cigányok, és nem találnak békét”. „Világháborúban vagyunk, kérem szépen!” - jelentette ki.

Egy lengyel újságíró arra vonatkozó kérdésére, hogy van-e egy vörös vonal, ami után az orosz vezetéssel nem szabad nyitottnak lenni a párbeszédre, a pápa először is leszögezte, hogy a háborút kirobbantó első lépés Oroszország oldaláról történt. Ugyanakkor szerinte ugyan nehéz, de nem szabad elvetnünk, meg kell adnunk a párbeszéd lehetőségét mindenkinek, mert mindig fennáll a lehetősége annak, hogy a párbeszéd során megváltoznak a dolgok. „Nem zárkózom el a párbeszédtől egyetlen háborúban álló hatalommal sem, az agresszorral sem” – szögezte le a Szentatya. Szerinte ez lehet, hogy »büdös«, de meg kell tenni. „A párbeszédet legalább fel kell ajánlani, és ez annak is jót tesz, aki felajánlja, lélegzethez juttatja az embert”.

Az eutanáziára vonatkozó kérdésre úgy felelt Ferenc pápa, hogy „a gyilkolás nem emberi dolog, pont. Ha indítékkal ölsz, végül egyre többet és többet fogsz ölni. Nem emberi. Hagyjuk a gyilkolást a vadállatokra!”