Fidesz-alapító ment neki Orbán Viktornak

Fidesz-alapító ment neki Orbán Viktornak

Orbán Viktor és Szájer József 1990-ben a parlamentben (Fotó: Fortepan/Szalay Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Fideszt harminchárom évvel ezelőtt, 1988. március 30-án 37 fiatal egyetemista alapította. Az alapítók egyike, Kardos József ebből az alkalomból levelet írt Áder János köztársasági elnöknek, amelyben élesen bírálta egykori párttársait, valamint Orbán Viktor és a Fidesz politikáját.

A Magyar Narancs által teljes egészében közölt nyílt levél írója nem finomkodik: szerinte a Fiatal Demokraták Szövetsége nyomaiban sem hasonlít a mai Fideszhez, sem a politikáját és céljait, sem pedig belső demokratikus működését illetően.

Kardos József a levélben úgy emlegeti Orbán Viktort, mint a saját hazugságaiba is belezavarodó, ön- és közveszélyes elmét, aki katasztrófába sodorja az országot. Szerinte a mai Fidesz-tagok csak statiszták egy színjátékban, amelyben az elnökük irányít mindent. Semmiféle belső demokrácia nincs, megszűntek a viták, a vélemények ütköztetése. – A főnök eldönti a dolgokat, a többiek meg gondolkodás nélkül végrehajtják – írja a volt párttárs.

Mint hozzáteszi, „még a saját maguk alkotta szabályokat sem tartják be, amire az élő példa a legutóbbi, mindenféle testületi felhatalmazás nélkül hozott döntés az Európai Néppártból való kilépésről”. Szerinte a tagság biodíszletnek szolgál, a magyar választók pedig a fügefalevélnek. 

Úgy látja, hogy „soha annyit még nem loptak el az adófizetők pénzéből, mint amennyit az ő uralkodása alatt”. 

– Teljesen hülyének néznek mindenkit. Felépítették a tökéletes, Orwell képzeletét is felülmúló hazugsággyáraikat a mi pénzünkből – véli az alapító, majd hozzáteszi: „ami most tapasztalható a kapkodó, következetlen és dilettáns járványkezelésben, az mind ennek az elmúlt 10 évnek köszönhető. – Nem lehet egy teljesen alkalmatlan miniszterrel és alkalmatlan tiszti főorvossal nekimenni egy ilyen komoly járványnak – fogalmaz, szerinte tíz év kontraszelekciója mindenesetre idevezetett.

Kardos a Klubrádió Reggeli gyors című műsorában is beszélt leveléről, melynek célja, hogy felhívja a figyelmet a Fidesz és azon belül is Orbán Viktor utóbbi tíz évben elkövetett ámokfutására. Azt is megemlítette, hogy nagyon rossz irányba folynak most a dolgok.

„Nagyon fontos, hogy Orbán Viktor személye nem lehet tabutéma. A miniszterelnök illúziókon alakuló nimbuszát le kell rombolni” – tette hozzá. Kardos szerint szembe kell néznünk azzal, hogy a miniszterelnök sem tévedhetetlen vezető, nagyon sok hibás döntést, nagyon sok „gonosz törvényt” alkotott az elmúlt időszakban, amivel fokozatosan veszi el tőlünk a szabadságot.

Kardos József 1990-ben a Fidesz soproni elnöke volt, valamint a szintén soproni születésű Szájer József kampányfőnöke és személyi titkára is volt. A pártból 1998-ban lépett ki, utána a Sziget Fesztivál programigazgatója lett. A Magyar Narancsnak adott 2016-os interjújában is bírálta volt pártját.