Fideszes jelölt nyert az óbudai időközi választáson

Fideszes jelölt nyert az óbudai időközi választáson

Csikósné Mányi Júlia (a képen középen) nyert az óbudai időközi választáson 2022.09.04-én (Fotó: Csikósné Mányi Júlia / Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nyert a kormánypártok jelöltje az óbudai időközi választáson – derült ki a Nemzeti Választási Iroda vasárnap este közzétett adataiból.

A lemondás miatt szükségessé vált választáson öt jelölt is indult az önkormányzati képviselői posztért, de végül a Fidesz-KDNP-s Csikósné Mányi Júlia nyert 50,1 százalékkal, míg második helyen a DK, Momentum, MSZP, Párbeszéd és LMP közös jelöltje, Kappeller Zsuzsanna végzett. Az egyébként DK-s politikus 38,34 százalékot ért el a választáson. A harmadik legtöbb szavazatot – 6,15 százalékkal – a Kétfarkú Kutya Párt jelöltje, Budai Sándor Viktor kapta. Ugyanakkor a választási részvétel alacsony, mindössze 24,2 százalékos volt.

A Fidesz parlamenti frakcióját vezető Kocsis Máté úgy reagált az eredményre: „Gyurcsányék megint hiába készültek. A jobboldali jelölt győzött az óbudai időközin, visszaszerezve a körzetet a baloldaltól. Gratulálok Csikósné Mányi Júlianak!”.

DK-n belüli feszültség vezetett a lemondáshoz

A választókerület korábbi képviselője, Hazai Iván András – aki alpolgármester is volt – azért mondott le képviselői posztjáról, mert mint a kormánypárti Magyar Nemzetnek nyilatkozta, „nem kíván nyomógomb lenni” Kiss László DK-s polgármester testületében. Arról még tavaly januárban a Telex számolt be, hogy kilépett a Demokratikus Koalícióból a párt két III. kerületi tagja, Rózsa László és Hazai Iván András. Hazai – aki a DK 2011-es megalapítása óta a párt tagja volt – azt mondta a lapnak, csalódtak Gyurcsányban, mert nem tartotta be a korábban nekik tett ígéreteit. Ennél többet azonban nem árultak el a történtekről. A cikk arra is emlékeztetett, Rózsa és Hazai korábban azzal kerültek a hírekbe, hogy a 24.hu cikke szerint 2020. márciusban állítólag verbálisan megfenyegették a helyi tüdőszűrő munkatársát, hogy „egy idős nőnek a jogszabályi tiltás ellenére adják ki a hozzátartozója orvosi leletét”. A kerület sajtóosztálya akkor azt közölte, hogy az eset félreértés volt, amely végül a politikusok bocsánatkérésével zárult.