Fideszes nyilvánosság: a miniszterek „szembemennek” Orbán akaratával

Fideszes nyilvánosság: a miniszterek „szembemennek” Orbán akaratával

Orbán Viktor miniszterelnök a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda Garibaldi utcai sajtótermében 2019. január 10-én (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A kampánynak vége, a következő két év a kormányzásról szól, sőt, a miniszterek is jobban a sajtó rendelkezésére állnak majd – ígérte Orbán Viktor még január 9-én, éves rendes sajtótájékoztatóján. A kormányfő azután mondta ezt, hogy az RTL tudósítója felvetette, miért csak évente egyszer lehet őt kérdezni. Ez volt az az esemény, ahol a miniszterelnök azt is elárulta: úgy boldog, ahogy van.

Szavain felbuzdulva – egyben rá is hivatkozva – újból megkeresést küldtünk az összes minisztériumnak. Azért újra, mert egyébként is tucatjával hevernek megválaszolatlanul interjúkérelmeink, adatigényléseink különböző tárcáknál, közhivataloknál. Az antikommunikáció élharcosa az Emberi Erőforrások Minisztériuma, amelyik még soha, egyetlen megkeresésünkre sem reagált. Ha írunk, nem válaszolnak, ha hívjuk őket azt mondják: írjunk, ha személyesen próbálkozunk, elhajtanak. Ez az eljárás a hazai sajtó döntő többségét sújtja. A Sajtó- és Kommunikációs Főosztálytól (nevek soha sincsenek, csak főosztályok, igazgatóságok, stb.) egyetlen egyszer kaptunk levelet, akkor egyik laptársunk kórházbezárásokról szóló értesüléséhez küldtek kommentárt. Vagyis az legalább már bizonyítást nyert, hogy fizikai akadálya nincs a minisztérium és a szerkesztőségünk közötti infokommunikációs áramlásnak.

Orbán a mókusok előtt: így szerepelt a cinikus zseni | Magyar Hang

Most közel két hétig nagyon vártuk a válaszokat, akadt olyan kolléga, aki még álmodott is interjút adó fideszessel. Izgultunk, vajon melyik minisztérium veszi a fáradtságot, hogy legalább egy „nem” választ küldjön némi udvarias kísérőszöveggel. Netán csoda történik, és Orbán Viktor szavát meghallva akár egy miniszter-helyettes vagy államtitkár rendelkezésünkre áll, mondjuk két NATO-csúcs közötti szabadidejében Németh Szilárd összecsapja a bokáját, és felcsattan: Igenis miniszterelnök úr! De mi is ma az irány?

A kereken tíz darab minisztérium közül egyetlen egytől kaptunk választ, épp a Honvédelmi Minisztériumtól, az is elég lakonikusra sikerült. De így legalább nincs is benne sok stiláris hiba. Íme:

A Honvédelmi Minisztérium Sajtó Osztályra küldött megkeresésre hivatkozva tájékoztatjuk, hogy Benkő Tibor miniszter úrnak nem áll módjában nyilatkozatot adni a témában. Megértését köszönjük! Tisztelettel: HONVÉDELMI MINISZTÉRIUM, KOMMUNIKÁCIÓS OSZTÁLY

Megértésből nincs hiány, ám ha Orbán Viktor megtudja ezt, biztos nagyon szomorú lesz.