Fideszes polgármester a fideszes képviselőnek: Javaslatod, megítélésem szerint marhaság!

Fideszes polgármester a fideszes képviselőnek: Javaslatod, megítélésem szerint marhaság!

Kovács Péter, XVI. kerületi polgármester (Forrás: Kovács Péter Facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nemcsak az ellenzéki polgármesterek körében veri ki a biztosítékot Böröcz László fideszes országgyűlési képviselő kedd este benyújtott törvényjavaslata arról, hogy a bérlők a piaci árnál lényegesen olcsóbban vehetnék meg az önkormányzati bérlakásokat. Kovács Péter, a XVI. kerület polgármestere a Facebook-oldalán osztotta meg ez ügyben írt nyílt levelét.

Mint részletezi, a javaslat értelmében a bérlők a piaci ár töredékéért megvehetik az önkormányzati bérlakásokat, nagyon kedvező feltételekkel, mindegy, hogy milyen régen laknak benne, vagy mennyi bérleti díjat fizettek eddig, az önkormányzatnak kötelező eladnia részükre. Nem tudja, hogy mi volt ezzel Böröcz szándéka, de nem hiszi, hogy kellően átgondolta volna, ezért annak visszavonását kéri, majd kerek-perec közölte:

„Javaslatod, megítélésem szerint marhaság!”

– Miért kellene elkótyavetyélnie az önkormányzatoknak a lakásvagyonukat? Micsoda vagyonvesztést jelent ez, ha a valós piaci ár 20%-áért kell eladni valamit. Ezzel a kivételes lehetőséggel valószínűleg a legtöbb bérlő élni fog. Ha saját megtakarítása nincs is, akkor vesz fel hitelt, erre bármikor, bármilyen bank ad hitelt, hiszen a jelzálogként felkínált ingatlan többszöröse a hitel összegének. Ha mégse kapna hitelt, majd a lakásmaffia ráteszi a kezét az ingatlanokra. Miért jó ez? Kinek jó ez? – teszi fel a kérdést.

– Ha nem lesz önkormányzati lakásvagyon, mert kötelező elkótyavetyélni, akkor hogyan fog lakásgazdálkodást folytatni az önkormányzat, ami törvényi kötelezettsége? Van állami lakásépítés? NINCS!! Van önkormányzati lakásépítés? Valljuk be, az se nagyon van. Akkor a lakóknak mi marad? A piaci lakbér, vagy életük végéig a mamánál lakjanak, vagy menjenek a híd alá? Te hogyan szeretnéd?!! Javaslatod mérhetetlenül igazságtalan! – folytatja a politikus.

Kovács Péter ír a XVI. kerületi bérlakáshelyzetről is, amely mostanra mobilissá vált, nincs üresen álló bérlakásuk. Úgy látja, hogy sok embernek tudtak így segíteni a saját otthonhoz jutásban, de Böröcz javaslata ezt az eredményt lenullázza és visszaveti a lakásgazdálkodást egy vagy két évtizeddel. Konkrét példán keresztül is bemutatja, hogy egy ilyen bérlakásügyleten az önkormányzat 30 millió forintot veszíthet, összesen pedig 3-8 milliárd forint vagyonvesztéssel jár az önkormányzatnak.

Nyílt levele végén reményét fejezte ki, hogy az új információk alapján a képviselő új döntést fog hozni és visszavonj, vagy jelentősen módosítja javaslatát.

Mint megírtuk, Karácsony Gergely főpolgármester szerint is a javaslat igazi nyertesei az ügyeskedők, fideszes csókosok és konkrétan a lakásmaffia lesz. Tóth József, XIII. kerületi polgármester pedig arról írt a Facebookon, hogy a „csókosok” lakáshoz jutásának érdekében feláldozzák az egész önkormányzati bérlakásszektort. Ez nem segít a lakhatással küzdők lakáshoz jutásában. Pikó András, VIII. kerületi polgármester pedig lakhatási katasztrófát jövendölt, mondván, a kormány ahelyett, hogy sűrűre szőné a szociális hálót, a maradékát is szétszakítja- politikai számításból.

A javaslatot benyújtó Böröcz László a 24.hu kérdésére korábban azt válaszolta, hogy azoknak a budai Várban élő bérlőknek kívánnak segítséget nyújtani, akik a rendszerváltást követő években nem vásárolhatták meg lakásukat, és ezzel hátrány érte őket.