Fideszes polgármester: ez ugyanúgy érinti a magyar embereket

Fideszes polgármester: ez ugyanúgy érinti a magyar embereket

Cser-Palkovics András (Fotó: Végh László/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Váratlanul érte az önkormányzatokat, köztük Székesfehérvár fideszes polgármesterét is, hogy ki kell lépniük a rezsivédelemből – derül ki az ATV Híradó riportjából.

Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter jelentette be vasárnap, hogy a kormány arról döntött, a rezsivédelemből ki kell lépniük az önkormányzatoknak és a gazdálkodó szervezeteknek. Azt mondta, hogy a kis- és középvállalatok, valamint az önkormányzatok jelentős része ki tudja termelni a nagyobb energiaszámlákat. Karácsony Gergely főpolgármester rögtön úgy reagált, hogy a bejelentett intézkedéscsomag pontosan az, aminek látszik: brutális megszorítás. „Szemben a kampányszlogenekkel és az ellenzék szapulására elfecsérelt propagandával, az Orbán-kormány jelenlegi formájában felszámolta a rezsicsökkentést. Tette mindezt előzetese egyeztetés és hatástanulmányok megismertetése nélkül” – írta.

„A közvilágítás az nem a polgármesternek szól, meg nem űrlényeknek szól, hanem az adott településen élő embereknek, családoknak. Nyilván jól esett volna, ha vannak egyeztetések és például látjuk, hogy milyen számítás alapján mondta a miniszter úr azt, hogy ezt az önkormányzatok mindegyike ki tudja maga gazdálkodni. Én ebben kicsit borúlátóbb vagyok” – fogalmazott Cser-Palkovics András, Székesfehérvár fideszes polgármestere az ATV megkeresésére. 

Cser-Palkovics András azzal számol, hogy a városnak évente 2-3 milliárdos többletköltséget jelent majd, ha kiesik a rezsivédelemből. „El tudom fogadni, hogy rendkívüli helyzetben szükség van rendkívüli intézkedésekre, de fontos látni, hogy ez ugyanúgy érinti a magyar embereket és magyar családokat, hiszen nekik biztosítjuk ezeket a szolgáltatásokat, és fontos lenne, hogy a másik oldalon az állam lehetővé tegye számunkra, hogy a bevételeinkhez hozzájuthassunk. Innentől kezdve nincs lehetőség kkv-adó kedvezményre, mert abból lehet finanszírozni ezeket a kiadásokat. Fontos, hogy hozzányúlhassunk a díjainkhoz és a veszélyhelyzet e tekintetben véget érjen és lehetőségünk legyen bevételi oldalon is valamit tenni” – fejtette ki a polgármester.

Alig egy hónapja kérték a kormánytól az önkormányzatok, hogy a működési támogatások csökkenése miatt módosítsa a költségvetést. Nem kaptak választ. A fővárost Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes szerint azért lepte meg a döntés, mert a kormány nem kérte ki az érintettek véleményét. „A közvilágításnál is piaci alapra kell helyezni a beszerzést. Ez 4-szeres árat jelent, ami évi 8-10 milliárdos költségnövekedés. Ezt nem tudjuk kigazdálkodni, a közösségi közlekedésben az árak megemelkedését sem tudtuk kigazdálkodni” – mondta a főpolgármester-helyettes.

Gémesi György, a Magyar Önkormányzatok Szövetsége elnöke szerint a települések tovább szűkítik azt a mozgásteret, ami a nem kötelező feladatok ellátását jelenti. A több száz települést képviselő szövetség elnöke úgy véli, számos helyen kevesebb jut majd településrendezésre, sportra és kultúrára is. „Hogyha a bevételeinket mesterségesen csökkentik, hogyha a bevételeink egy részét elveszik, akkor nem tudjuk finanszírozni ezeket a szolgáltatásokat. Nyilván akkor vissza kell venni, a szolgáltatás minősége fog csökkenni” – vélekedett.

Az önkormányzatok mellett a cégeknek is kell lépniük a rezsivédelemből, ami a vállalkozókat képviselő szervezetek szerint a mikro- és kisvállalkozásokat, azaz a kis családi cégeket érinti majd legrosszabbul. „Nem lehet elengedni a kezüket ezeknek a cégeknek, hiszen foglalkoztatásban is nagyon nagy a jelentőségük, úgyhogy messzire mutató, nagyon tragikus következményei lennének, ha elengedné a gazdaságpolitika a kezét ezeknek a cégeknek” – mondta Perlusz László, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége főtitkára, aki szerint az intézkedés az inflációt is tovább fűtheti.