Figyelmeztette az Állami Számvevőszék az SZFE-t, nyomon követi a pénzügyeit

Figyelmeztette az Állami Számvevőszék az SZFE-t, nyomon követi a pénzügyeit

A Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói 2020. szeptember elsején lezárják az egyetem épületét (Fotó: Magyar Hang/Paszicsnyek János)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az SZFE gazdálkodása évek óta nem felel meg a törvényi előírásoknak – írta honlapján kedden délután az Állami Számvevőszék (ÁSZ).

Újabb szereplő jelent meg a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) modellváltásával kapcsolatos vitában, még hozzá az Állami Számvevőszék (ÁSZ). A szervezet ugyanis kedden „figyelemfelhívás” céljából közleményt adott ki. Ebben hangsúlyozzák, fontos a modellváltásával kapcsolatos, a törvényi előírások érvényesítését biztosító átadás-átvétel előkészítése azért, hogy átlátható legye a közpénzekkel való elszámolás. – Az SZFE gazdálkodását mintegy 10 éve sorozatos és visszatérő szabálytalanságok jellemzik – írta honlapján az ÁSZ.

Az ÁSZ utalt Novák Eszter lemondott rektorhelyettes ATV-nek adott interjújára, amelyben azt mondta: az SZFE-n nincs átadás-átvétel, az egyetem vezetésével nem történt semmi, egyelőre a fenntartói jogok kerültek át a Vidnyánszky Attila vezette kuratóriumhoz. Novák Eszter szerint októbertől nem a jelenlegi vezetés irányítja az egyetemet, lesz egy teljesen új vezetés, amit a kuratórium nevez ki. Erre reagálva az ÁSZ felszólította a távozó vezetést arra, előírásszerűen adja át munkakörét. Igaz, azt még nem lehet tudni, hogy kinek, mert az új vezetést a fenntartó kuratóriumnak kellene kinevezni, ez viszont még nem történt meg.

Leírják azt is, hogy az Állami Számvevőszék 2014-2015-ben minden állami fenntartású felsőoktatási intézmény gazdálkodását ellenőrizte a 2009-2013. közötti időszakra vonatkozóan. Kiderült, hogy az SZFE-n a korrupciós veszélyek és szabálytalanságok ellen védettséget biztosító belső kontrollrendszer nem felelt meg a jogszabályi előírásoknak, de számos más hiányosságot is találtak.

A feltárt szabálytalanságok kijavítása érdekében az ÁSZ 11 javaslatot tett az SZFE rektorának, amelyek alapján az Egyetem vezetése 38 feladatból álló intézkedési tervet állított össze. Ennek végrehajtását az ÁSZ egy 2018 februárjában lezárt utóellenőrzés keretében értékelte, amely során megállapította, hogy az Egyetem vezetése az intézkedési tervében vállalt 38 feladatból mindössze 4-et hajtott végre határidőben.

– A feltárt közpénzügyi kockázatok, illetve felelőtlen vezetői magatartás újabb ÁSZ-ellenőrzés megindítását tették indokolttá, amely 2019 májusában fejeződött be. Kiderült, hogy az SZFE belső kontrollrendszere nem biztosította a közpénzekkel való átlátható, szabályszerű, felelős gazdálkodás feltételeit. A korrupciós veszélyeztetettség elleni védelmet biztosító integritás kontrollrendszer kiépítése továbbra sem történt meg. Az állami vagyon védelme nem volt biztosított és kimutatása sem volt átlátható – írták.

Az ÁSZ arra is felhívta korábban a figyelmet, hogy mivel az egyetem gazdálkodása évek óta nem felel meg a törvényi előírásoknak, ezért a közpénzek szabályszerű felhasználása érdekében indokolt lehet megfontolni az SZFE közfeladatainak más szervezeti keretek között történő ellátását.