Financial Times: feloldhatják a Magyarországnak járó uniós pénz egy részét

Financial Times: feloldhatják a Magyarországnak járó uniós pénz egy részét

Orbán Viktor Brüsszelben (Fotó: Orbán Viktor / Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az Európai Bizottság hajlandó feloldani a Magyarországnak szánt források egy részének felfüggesztését azért, hogy az Orbán-kormány támogatását adja az Ukrajnának szánt pénzügyi segítséghez – számolt be a Financial Times, amelynek cikkét a Hvg.hu szemlézte. Mindez a forrásaik szerint akár még november vége előtt megtörténhet.

Emlékeztettek: az Európai Unió tavaly decemberben döntött arról, hogy befagyasztja 22 milliárd euró felzárkóztatási támogatás kifizetését, amíg a kormány nem teljesíti a jogállamisággal, a korrupcióellenes fellépéssel kapcsolatos feltételeit. Magyarország májusban elfogadta az igazságszolgáltatási rendszer reformját, ez önmagában hozzásegítené a zárolt összegből 13 milliárd euró felszabadításához, de ez egyelőre nem történt meg.

Eközben azonban az Európai Bizottság 66 milliárd euróval növelné meg az EU költségvetését kifejezetten Ukrajna támogatása miatt. Ezt azonban Orbán Viktor és a magyar kormány ellenzi, a lap szerint az Ukrajnának adott támogatás kifejezetten zsarolási potenciál Orbán Viktor eszköztárában. Ugyanakkor az FT szerint elkezdődött a magyar kormány puhítása, ennek része lehet, hogy az OTP bank lekerült a háború támogatóinak ukrán listájáról.