Foci-Eb: Magyarország bevállalta a telt házas meccseket

Foci-Eb: Magyarország bevállalta a telt házas meccseket

A labdarúgó Bajnokok Ligája csoportkörének ötödik fordulójában játszott Ferencváros - FC Barcelona mérkõzés a Puskás Arénában 2020. december 2-án (Fotó: MTI/Illyés Tibor)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az idei Európa-bajnokság mérkőzéseit nézők előtt rendezik meg – jelentette be az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA).

Az UEFA erre vonatkozó közleményét a magyar szövetség (MLSZ) a honlapján ismertette pénteken, egyúttal arról számolt be: Budapest célja, hogy a Puskás Arénában sorra kerülő három csoportmérkőzésen és egy nyolcaddöntőn a nézőtéri ülőhelyek száz százalékát elfoglalhassák a szurkolók, amennyiben megfelelnek a belépés szigorú követelményeinek.

A Hvg.hu úgy tudja, a tizenkét rendező város közül eddig nyolc közölte, hogy a járvány, illetve a helyi átoltottság várható júniusi-júliusi alakulása alapján várhatóan stadionját a kapacitása mekkora részéig engedi feltölteni. Közülük csak Budapest vállal száz százalékos nézőarányt, vagyis a telt házat.

Szentpétervár és Baku 50, Amszterdam, Bukarest, Koppenhága és Glasgow 25–33, London 25 százalék stadionkapacitással vállalkozik a csoportmeccsekre, az elődöntőre és a döntőre.

München, Róma, Dublin és Bilbao április 19-ig kapott haladékot az UEFA-tól, hogy bejelentse végső döntését a szurkolók beengedését illetően.

A külföldi mérkőzésekre elutazó szurkolóknak be kell tartaniuk az adott országok határátlépésre vonatkozó korlátozásait és szabályait, köztük a karanténszabályokat is. Az UEFA jelezte, hogy a rendező országok többségében nem lesz ezek alól kivétel. Három ország – Magyarország, Azerbajdzsán és Oroszország – azonban más ígéretet tett.

A budapesti meccsekre érkező külföldieknek öt napnál nem régebbi negatív koronavírustesztet vagy egy olyan dokumentumot kell majd felmutatniuk az országba való belépéskor, amely igazolja, hogy hat hónapon belül koronavírus-fertőzöttek voltak.

Március utolsó kormányinfóján Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter még arról beszélt, hogy Magyarország azt jelezte az európai szövetségnek, hogy azok mehetnek majd a meccsekre, „akiket beoltottunk”. A mostani csütörtöki tájékoztatóján már másképp fogalmazott: a mérkőzésekre csak védettségi igazolvánnyal engedik be a nézőket, és kifejezte reményét, hogy júniusban meg lehet tartani közönség előtt a futballmeccseket. Ugyanezen a Kormányinfón a Telex rákérdezett arra, hogy van-e köze a szerdai enyhítéseknek ahhoz, hogy júniusban focimeccsek lesznek? Gulyás erre azt válaszolta, hogy értékeli a viccet, de a kettőnek semmi köze egymáshoz. 

Azok a szurkolók, akik ezekkel a feltételekkel mégsem szeretnének ott lenni a meccseken, április 22-én 18 óráig az UEFA hivatalos jegyértékesítési felületén visszaválthatják a korábban megvásárolt jegyüket. A szövetség visszatéríti a teljes vételárat.

Az Európa-bajnoki részvételt novemberben kiharcoló magyar, észak-macedón, skót és szlovák válogatott drukkerei számára az UEFA májustól fenntartja egy újabb jegyértékesítési kör lehetőségét.