Fokozódik az aszály, de kielégíthetőnek tartják a vízigényeket

Fokozódik az aszály, de kielégíthetőnek tartják a vízigényeket

Fotó: Unsplash

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Tizenkettőből tíz, tehát majdnem az összes vízügyi igazgatóság területén vízhiány elleni védekezési készültség van érvényben – tájékoztatta az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) az MTI-t. Hét vízhiánykezelő körzetben első-, ötben másod-, huszonháromban pedig harmadfokú készültség szükséges jelenleg.

Az aszály várhatóan még fokozódni is fog, de úgy látják, a vízigények országosan továbbra is kielégíthetőek. A folyók vízállása továbbra is rendkívül alacsony, a száraz, meleg időjárás miatt a következő napokban pedig ez tovább fog romlani.

Az OVF szerint a vízigények kielégíthetőek a korábban visszatartott és betározott mennyiségből. A Tisza vízgyűjtőjén az első hét hónapból négyben kevesebb víz távozott a felszínen, mint érkezett. A többletet pedig vagy betározzák, vagy beszivárog talajvízként, esetleg öntöző csatornákon keresztül kivezetik mezőgazdasági területre, más részük elpárolog.

A jelentős, az átlagoshoz képest nagyjából ötvenszázalékos csapadékhiány ellenére a visszatartott víznek köszönhetően folytatni tudják a tudatos vízkormányzást, vízvisszatartást Szolnoknál a Tiszán. Ennek legfontosabb célja továbbra is az, hogy a kiskörei tározóból (Tisza-tó) Szolnok ivóvízellátása és a mezőgazdasági vízigények kielégítése is biztosított legyen. Az öntözési menetrendeknek következtében pedig sehol sem volt szükség vízkorlátozásra.

A Balaton pénteki átlagvízállása 80 centiméter. A következő egy hétben folytatódik a tó vízállásának lassú csökkenése. A legfrissebb augusztusi előrejelzések alapján az üdülési idény végére (szeptember 1.) a tó átlagvízállása 70-75 centiméter között várható. A Balatont heti egyszer vizsgálják. Mintavételkor nem észleltek felszíni algavirágzásokat, és lakossági bejelentések sem érkeztek.

A Velencei-tó péntek reggeli vízállása 61 centiméter. A Velencei-tó alacsony vízszintje mellett az oxigénellátás kritikus fontosságú. Az oxigénellátást sem külső szervesanyag-terhelés, sem a túlszaporodó algák mennyisége nem veszélyezteti, de elővigyázatosságból a tó több pontján levegőztető, vízforgató berendezéseket telepítettek a vízügyi szakemberek, és azokat a kritikus hajnali 4-5 órától 10 óráig terjedő időszakban minden nap üzemeltetik.