Folytatódik a kíméletlen hőség: akár 39 fok is lehet

Folytatódik a kíméletlen hőség: akár 39 fok is lehet

Egy nő a párakapu alatt hűsíti magát a hőségben Salgótarjánban 2022. június 29-én (Fotó: MTI/Komka Péter)

Fotó: Komka Péter

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A hőség veszélye miatt első-, másod- és harmadfokú figyelmeztetéseket is kiadott az Országos Meteorológiai Szolgálat. Néhol még késő estére is csak 30 fokig csökken a hőmérséklet.

A veszélyjelzés szerint Békés, Csongrád-Csanád, Hajdú-Bihar és Jász-Nagykun-Szolnok megyében a legmagasabb fokú figyelmeztetés van érvényben. Ezeken a területeken a 29 Celsius-fokot is meghaladhatja a napi középhőmérséklet. Az ország többi területén másodfokú figyelmeztetés van érvényben, kivéve Vas megyét, ahol elsőfokú.

Napos idő várható kevés fátyol- és gomolyfelhővel csütörtökön – olvasható az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzésében. Túlnyomórészt száraz időben lesz részünk, de nagyobb eséllyel a Dunántúlon helyi jelleggel kialakulhat néhány zápor, zivatar. A déli, délkeleti szél az északkeleti megyék kivételével nagy területen megélénkül. A legmagasabb nappali hőmérséklet 33 és 39 fok között valószínű.

Az Időkép szerint a sokfelé 35 fokot meghaladó forróság nem csak a beteg és idős, hanem az egészséges szervezet számára is intenzív megterhelést jelent. Az alvászavarok miatt sokan nem tudják kipihenni magukat, napközben pedig fáradtak, tompák, ingerültek lehetünk, csökken a fizikai és a szellemi teljesítőképesség. Továbbra is ügyeljünk a megfelelő folyadékbevitelre, valamint a kiegyensúlyozott táplálkozásra! 11 és 15 óra között országszerte nagyon erős, néhol extrém lesz az UV-sugárzás, ezért a szabadban ajánlott gondoskodni bőrünk megfelelő védelméről, illetve ebben az időszakban lehetőleg kerüljük a napon való tartózkodást! – javasolták.

Címkék: időjárás