Folytatódik a védőnői szolgálat leépülése

Folytatódik a védőnői szolgálat leépülése

Képünk illusztráció! (Forrás: Pixabay)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A csaknem 5000 védőnői körzetből nagyjából 650-ben helyettesként dolgozik a védőnő – mondta a Népszavának a NEAK (Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő) nyilvános nyilvántartásainak ismeretében Szalainé P. Boglárka, a Független Egészségügyi Szakszervezet védőnői alapszervezetének vezetője. Az üres állások mellett ugyanis a gyesen és tartósan távol lévők feladatait is a szomszédos körzetből érkező kollégák látják el. Márpedig a nagy számú helyettesítés önmagában is nehéz helyzetet teremt, hiszen egy-egy körzetben 200, de akár 350 gondozott – gyermek, várandós – is lehet. 

A szakszervezeti vezető szavai szerint „minden anyukának, várandós kismamának és kisgyereknek joga van a minőségi védőnői ellátáshoz, ezt az esélyegyenlőséget azonban ma nem tudja biztosítani rendszer”.

Mint korábban megírtuk, tragédia történt pénteken a Heves megyei Tarnazsadányban, egy öt hónapos kislányt reggel halva találták a kiságyában, éhen halhatott. A rendőrség gondatlanságból elkövetett emberölés miatt nyomoz. Szalainé P. Boglárka szerint sok minden állhat a haláleset mögött, ennek feltárása a nyomozóhatóságok feladata. Bár azt nem tagadta, aligha segítette a családot a helyzet megoldásában, hogy állandó házi gyermekorvos nélküli körzetben a védőnő is helyettesként dolgozhatott, így meg kellett osztania magát a saját körzete és a rábízott másik között.