Folytatódik a vita: Van elég szakember a lélegeztetőgépek üzemeltetéséhez?

Folytatódik a vita: Van elég szakember a lélegeztetőgépek üzemeltetéséhez?

Ápolónő egy lélegeztetőgépen lévő beteg mellett a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház járványkórházként működő Semmelweis Tagkórházának intenzív osztályán, az egyik elkülönítőben Miskolcon 2020. április 7-én (Fotó: MTI/Vajda János)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Magyarországon nincs olyan intenzív terápiás szakvizsgával rendelkező ember, aki ne értene a lélegeztetőgépek kezeléséhez – ezt nyilatkozta Madurka Ildikó aneszteziológus és intenzív terápiás főorvos szombaton a közmédiának. Ez azért érdekes, hiszen az elmúlt napokban felmerült a kérdés, van-e elég szakember, aki a készülékeket kezelje. Még az Orbán Viktorral beszélgető orvos is utalt hiányosságokra.

Az elmúlt napokban fellángolt a vita, hogy ha lélegeztetőgép van is elég, vajon megfelelő szakemberből is van-e mindenhol hozzá. A Népszava írt arról korábban hogy a birtokukba került levél szerint a Korányiban és a Szent Lászlóban annyi a súlyos beteg, hogy a „lélegeztető kapacitása betelt”. Ezt az Emberi Erőforrások Minisztériuma cáfolta, majd Orbán Viktor személyesen is elment az egyik érintett intézménybe, a Korányiba. Ott ugyanakkor érdekes beszélgetés zajlott le közte és a 22 órája műszakban lévő ügyeletes orvos között.

Orbán Viktor feltette a kérdést, hogy lélegeztetőgép van-e elég. A doktor erre azt felelte: „Hát, úgy tudom, hogy azzal nem is volt probléma, inkább az a baj, hogy kell hozzá technikus”. A közbeszóló kormányfő ekkor visszatért a lélegeztetőgépekre. „Nem volt vele probléma, csak az a kérdés, hogy most van-e. A múltban nem volt, tavasszal”. Ezt követően viszont Orbán Viktor a hiányzó technikus szakemberek kérdésére nem tért vissza.

Most az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet munkatársa nyilatkozott arról a közmédiának az MTI beszámolója szerint, hogy Magyarországon nincs olyan intenzív terápiás szakvizsgával rendelkező ember, aki ne értene a lélegeztetőgépek kezeléséhez. Madurka Ildikó hozzátette: az egyes lélegeztetőgépek típusával való megismerkedés igényelhet pár nap betanulást, de az elv mindenhol ugyanaz. Az intenzív terápiás szakorvosok egyetemi és a szakvizsgához szükséges tanulmányaik alapján ismerkednek meg a lélegeztetés elveivel, a lélegeztetőgépek használatával. Rajtuk kívül az osztályon dolgozó szakápolók is ismerik a gépeket, de azok beállítása, hogy a lehető legkisebb károsodás mellett a lehető legjobban oxigenizálják a betegeket, az intenzív terápiás szakorvos feladata – közölte.

A főorvos hangsúlyozta, hogy Magyarország a járvány kitörése előtt is jól állt lélegeztetőgépekből – jobban, mint az olasz Lombardia tartomány –, mert sok új beszerzés történt, aminek eredményeként több új, egy-két évnél fiatalabb lélegeztetőgép állt rendelkezésre. Most annyi tartalék van, hogy az sem jelentene gondot ha lenne, ami elromlana.

Madurka Ildikó tájékoztatása szerint az Országos Korányi Pulmonológiai Intézetben jelenleg ugyanúgy működik mellkassebészet, a tüdőbeteg-ellátás, a rehabilitáció, a krónikus lélegeztetett betegek ellátása, „mint békeidőben”. Emellett állítottak be csaknem száz ágyat a koronavírus-pozitív betegek ellátására, az intenzív osztályon pedig főállásban vagy szerződéssel mintegy 15 orvosuk van. A koronavírus-pozitív intenzív részlegen tizennégy ágy áll rendelkezésre, amelyeken most tizenkét beteget lélegeztetnek, míg a 83 középsúlyos ellátásra szolgáló ágyon pénteken 36 betegük volt.

Felhívta a figyelmet arra, hogy csak az intenzív kapacitások kezdenek megtelni, de van egy betegellátási utasítás arra is, hogy ha a két kijelölt intézmény – a Dél-Pesti Centrumkórház és a Korányi – intenzív kapacitása megtelik, melyek azok a következő fővárosi kórházak, amelyek „hadra foghatók”.