Folytatódik itthon a remdesivir klinikai vizsgálata

Folytatódik itthon a remdesivir klinikai vizsgálata

A Richter Gedeon Nyrt. gyógyszergyár által kifejlesztett, remdesivir hatóanyagot tartalmazó, csak klinikai vizsgálatra használható koronavírus elleni szer (Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Miközben az Egészségügyi Világszervezet (WHO) egy nagy nemzetközi vizsgálat eredményeire hivatkozva úgy nyilatkozott, hogy a remdesivir mégsem gyógyítja a koronavírus okozta betegséget, itthon folytatódnak a klinikai vizsgálatok.

Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház főorvosa az ATV Híradójának a bejelentés kapcsán úgy fogalmazott „ez nem ilyen egyszerű”. – Ezért nem állítunk le egy klinikai kutatást, mert az Egészségügyi Világszervezet bejelenti – mondta, hozzátéve, hogy egy ilyen kutatási eredményt nem a WHO, hanem független szakértők szoktak elbírálni. Továbbá az sem mindegy, hogy kinek, mikor, milyen dózisban adják a hatóanyagot. – Úgy gondolom, akkor járunk el helyesen, ha megvárjuk a klinikai vizsgálatok végét és akkor lehet kijelenteni, hogy hatékony vagy nem hatékony, ráadásul mi eddig is hangsúlyoztuk, hogy ez nem csodaszer – közölte.

Magyarországon elsőként a Debreceni Egyetemen alkalmazzák a Richter által kifejlesztett remdesivirt. A klinikai vizsgálat a négy orvosegyetem centrumában, két országos intézetben és a Szent János kórházban indult el.

A Gilead amerikai gyógyszercég 2009-ben még az ebola ellen kifejlesztett (és az ellen nem működő) gyógyszerét, a remdesivirt tartották eddig a leghatékonyabb szernek, ami egyes adatok szerint akár 30-50 százalékkal is csökkentheti a covid-19-eredetű halálozást. Most azonban az Egészségügyi Világszervezet egy nagy nemzetközi vizsgálat eredményeire hivatkozva úgy nyilatkozott, hogy e remény is csalfa volt. A remdesivir ugyanis mégsem gyógyítja a betegséget.

A vizsgálatban több mint 11 ezer koronavírusos beteg vett részt 30 országból. Az eredmények szerint a remdesivirnek valójában csekély vagy semmi hatása sincs a betegek halálozására, és az sem látszik, hogy bármennyire is hamarabb meggyógyulnának tőle.