Folytatódtak a tiltakozások az oktatásért: fotókon az élőlánc

Folytatódtak a tiltakozások az oktatásért: fotókon az élőlánc

Élőlánc az oktatásért (Fotó: Olvasónk)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Ezúttal is élőlánccal indult a péntek jelezve, hogy súlyos problémák vannak az oktatásban. A megmzodulás reggel 7.45-től egészen 9:00-ig tartott. A legtöbb helyen – immár szokásosnak mondhatóan – zúgott a „nincs tanár, nincs jövő” rigmus, és a tüntetők élőlánca a parlament környékére is elért. A tiltakozás este tüntetéssel folytatódik, a demonstrálók 17.00-tól fognak gyülekezni a Március 15. téren.

 

A diákok, tanárok és szimpatizánsaik egy szimbolikus helyszínen, a Kossuth téren, a Parlament előtt is jelen voltak. A lánc a pesti alsórakparton is folytatódik, ahol ezúttal is sok autós dudálással fejezte ki a szimpátiáját.

A Duna pesti oldalán, a parlamentnél egyébként össze is ért a diákok lánca – derült ki a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete által megosztott videóból. Akadtak diákok, akik fütyülnek, mások molinót tartottak. A rakparton haladó autósok közül sokan dudáltak nekik. A demonstráló tanulók egyik tábláján az alábbi felirat volt olvasható: „Nekünk is van szívhangunk!”. Itt tűnt fel Törley Katalin is, a Tanítanék Mozgalom alapítója is.

Nincs pedagógus, nincs jövő – ez volt olvasható ezúttal is több transzparensen Budapest-szerte, ahogy ugyanezt a rigmust skandálták is a diákok.

A Margit híd pesti hídfőjénél szórólapot osztogattak a szervezők az élőlánc tagjainak és a járókelőknek. Molnár Áron színművész, a noÁR mozgalom arca innen jelentkezett be élő videójában. „Ha nincs tanár, bezár a bazár” – volt olvasható az egyik táblán. Egy másikon: „Dudálj, tesóm!” A dudáló autósokat hangos üdvrivalgással fogadták a fiatalok.

Itt-ott akadtak lyukak az élőláncban. A közösségi oldalakon elérhető élő közvetítések alapján több méteres szakadás volt a Kossuth tér közelében, és Budán, a Batthyány téren sem ért össze az emberek láncolata. Közeledve a 9 órához egyre több tiltakozó hagyta hátra az élőláncot.

Habár a tiltakozással szinte egy időben zajlott Orbán Viktor szokásos péntek reggeli közrádiós interjúja, abban sem a riporter nem kérdezett rá az eseményre, sem a miniszterelnök nem említette magától.

 

A megmozdulásra politikusok is kilátogattak, a Párbeszéd frakciójának egyik országgyűlési képviselője, Jámbor András például a Kálvin térről, kislánya iskolája mellől közölt fotót. – Zúg a nincs tanár nincs jövő, dudálnak az autósók – írta. A frakció másik képviselője, Berki Sándor pedig salgótarjáni élőlánc mellől jelentkezett be.

 

A szervezők az esemény Facebook-oldalán közölték az élőlánc szabályait. Ebben többek közt arról írtak, a résztvevők kizárólag a gyalogosoknak fenntartott helyen állhatnak, így például tilos buszmegállóban, taxidroszton, zebrán vagy úttesten tartózkodniuk, ahogy a forgalmat sem akadályozhatják.

A megmozdulást az Egységes Diákfront és a Pala Mozgalom hirdette meg. Az eseményt a Pedagógusok Szakszervezete mellett a PDSZ, a Tanítanék Mozgalom, a Tanárok a tanárokért, a CKP, ADOM Diákmozgalom, a Szülői Hang, a Szülői Összefogás, a Pedagógus Egység, noÁr, Amnesty International támogatta. A tiltakozás este tüntetéssel folytatódik, a demonstrálók este 17.00-tól fognak gyülekezni a Március 15. téren.