Fontos sikernek tartják a civilek, hogy lehet érvénytelen népszavazásra buzdítani

Fontos sikernek tartják a civilek, hogy lehet érvénytelen népszavazásra buzdítani

Egy férfi szavaz az Erzsébetvárosi Kéttannyelvű Általános Iskola, Szakgimnázium és Szakközépiskolában kialakított szavazókörben az országgyűlési választáson és gyermekvédelmi népszavazáson 2022. április 3-án (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Kúria pénteken elbírálta a kormány által gyermekvédelminek nevezett homofób népszavazás ügyében az Amnesty International Magyarország (AI), valamint további 15 civil szervezet felülvizsgálati kérelmét, és arra jutott, nem jogsértő, hogy civil szervezetek a népszavazáson érvénytelen szavazásra buzdítottak. A bíróság ezért megváltoztatta a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) ezzel ellentétes tartalmú határozatát. A bíróság szerint a civil szervezetek kampányukkal a véleménynyilvánításhoz fűződő alapjogukat gyakorolták.

A civilek reagáltak a számukra kedvező döntésre, és azt írták, hogy ezzel fontos sikert értek el. A Hvg.hu idézte az Amnesty International közleményét, amelyben ezt írják: „A Kúria különböző tanácsai öt ügyből háromban úgy döntöttek, jogsértőek voltak a Nemzeti Választási Bizottság határozatai illetve az általa kiszabott bírságok, amelyekkel összesen 9 millió forintra büntette az érvénytelen népszavazásra buzdító civileket. Az összesen öt ügyből háromban a Kúria megállapította, hogy a civil szervezetek nem követtek el jogsértést, teljesen legitim és jogszerű volt a kampányuk”.   

Mint hozzátették, a Kúria kimondta, hogy az NVB állításával ellentétben a civilek az alkotmányos jogaikkal élve a közéleti véleményük kifejezéseként buzdítottak az érvénytelen szavazat leadására. 

Ugyanakkor a maradék két ügyben egy másik kúriai tanács érdemi vizsgálat nélkül elutasította a Háttér Társaság kérelmét, és helybenhagyta az NVB által kiszabott 3 millió forintos bírságot, illetve bírság kiszabása nélkül szintén érdemi vizsgálat nélkül utasította el az Amnesty International Magyarország és a Háttér Társaság beadványát. Ezért mindkét szervezet az Alkotmánybírósághoz fordul. Miután a megbírságolt szervezetek szolidárisak egymással, ezért közösen fizetik ki a bírságot és tovább folytatják a munkát annak eltörlésére. 

Végül megjegyezték, hogy az április 3-i népszavazáson a kormány álláspontját nem támogatta a választók 58 százaléka, vagyis az emberek a rekordszámú érvénytelen szavazatukkal és távolmaradásukkal fejezték ki, hogy nem kérnek a kormány homofób és transzfób kampányából.