Forró a talaj a távhőcég talpa alatt

Forró a talaj a távhőcég talpa alatt

Fotó: Magyar Hang

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Két hónapja egy másik ügyben eljárva akadtam rá, hogy a szolnoki távfűtést és melegvízszolgáltatást biztosító vállalkozás, az Alfa-Nova Kft. ellen több megyében is végrehajtást rendeltek el az elmúlt néhány évben – nyilatkozta a Magyar Hangnak a Szolnok Város Fejlődéséért Egyesület elnöke. Ligeti József azt is elmondta, hogy mint egy szolnoki civil egyesület elnöke, tájékoztatást kért a vállalat vezérigazgatójától, de az ígéret ellenére a mai napig nem kapott információt a cég vezetésétől. Pedig az általa talált adatok legalábbis aggodalomra adnak okot, hogy stabil-e a cég működése, biztosított-e szolnoki lakások távfűtése és melegvíz-ellátása.

Az e-cégjegyzék végrehajtásról szóló adatai szerint 2016 júniusa és 2018 decembere között számos közjegyző, valamint sok esetben munkaügyi bíróság valóban indított végrehajtást az Alfa-Nova Kft. ellen. 2016. június 1. és 2018. január 2. között a Székesfehérvári és a Szolnoki Törvényszék, valamint a Dunaújvárosi és a Pécsi Járásbíróság ugyancsak végrehajtás rendelt el a vállalkozással szemben, akárcsak 2016. szeptember 22-én a NAV Fejér Megyei Adó- és Vámigazgatóságának Hátralékkezelési Osztálya. De a cégnyilvántartás szerint büntetőjogi intézkedést is kezdeményeztek a vállalat ellen. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal Közép-dunántúli Bűnügyi Igazgatósága Vizsgálati Osztály II. nevű szervezet 2019. május 7-én kezdeményezte az eljárást a vállalkozással szemben.

Hogy tovább bonyolódjon a kép, a cégnyilvántartásból az is kiderül, hogy az Alfa-Nova Kft. többségi tulajdonosa, az Energott Kft. ellen szintén végrehajtások indultak: 2017. március 20-án a NAV Fejér Megyei Adó- és Vámigazgatósága Hátralékkezelési Osztály II., 2019. szeptember 10-én pedig a Fővárosi Törvényszék kezdeményezésére.

Miután az érvényben lévő jogszabályok értelmében csak az érintettek láthatják az elrendelt végrehajtások tartalmát, napokkal ezelőtt megkerestük az Alfa-Nova Kft. vezérigazgatóját, hogy a kedélyek megnyugtatása érdekében közölje, nem veszélyeztetik-e a végrehajtások a szolnoki távfűtés és melegvíz-szolgáltatást, illetve hogy tájékoztasson, milyen büntetőjogi eljárás folyik a cég ellen. A Nemzeti Adó és Vámhivatal Sajtóosztályát szintén megkerestük a büntetőjogi eljárás mibenlétét tudakolva. Cikkünk megjelenéséig egyik helyről sem kaptunk választ kérdéseinkre. (Időközben a NAV Sajtóosztálya közölte, nem adhatnak ki információkat az ügyről.)

A Szolnoki Önkormányzathoz intézett, szintén az ellátás biztonságát firtató kérdéseinkre, amelyben többek között az iránt érdeklődtünk, vajon az önkormányzat tisztában van-e az Alfa-Nova Kft. elleni végrehajtásokkal, illetve büntetőjogi eljárással, tételes választ nem kaptunk. Fejér Andor alpolgármester azt közölte, „a szolgáltató és Szolnok város önkormányzata folyamatosan modernizálja a rendszert… csak idén 79 millió forintnyi fejlesztést végez a szolgáltató cég a szolnoki távhő rendszeren. Városunk önkormányzata szerződött partnerein keresztül felkészült arra, hogy adott esetben akár helyettük is biztosítsa a szolgáltatást.” 

Az Alfa-Nova Kft. korábban Szekszárdon is szolgáltatott, de 2015 augusztusában az önkormányzat felbontotta a szerződést, és őrző-védő szolgálattal vette át a város két fűtőművét és az irodaházat. Ács Rezső polgármester akkor azzal indokolta a szerződésbontást, hogy az Alfa-Nova Kft., illetve az önkormányzat és cégei között elszámolási viták miatt több peres eljárás van folyamatban, ami lehetetlenné tette az együttműködést. A döntés másik oka az volt, hogy előző évben az Alfa-Nova Kft. csak úgy tudta biztosítani a távhőszolgáltatást, hogy a Magyar Energetikai és Közműszabályozási Hivatal (MEKH) gázszállítót jelölt ki számára. 2016 novemberében pedig arról számolt be Ács Rezső, hogy több távfűtéses szekszárdi lakás tulajdonosa kapott – csúsztatásokkal teli – levélben fizetési felszólítást a korábbi távhőszolgáltató Alfa Nova Kft. cégétől, a Global Faktor Zrt.-től, pedig a közgyűlés döntése értelmében egyértelmű jogi helyzet állt elő 2015. augusztus 16-án, amikortól a Szekszárdi Vagyonkezelő Kft. vette át a városban a távhőszolgáltatást.

Az ezt követő időszakra már csak a Vagyonkezelő, illetve a város idő közben létrehozott saját cége, a Szekszárdi Távhőszolgáltató Kft. jogosult számlát kiállítani a szolgáltatásban érintettek részére. Ezért arra kérte az érintett családokat, hogy ne fizessék ki az Alfa-Nova Kft. által utólagosan kiküldött számlákat. A szekszárdi közgyűlési döntését az Alfa-Nova Kft. bíróságon támadta meg, sikertelenül. A Szekszárdi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság jogerős ítélete szerint ugyanis jogosan mondta fel a szerződést az önkormányzat.