Nem szűnik a pedagógus-tiltakozás, októberre több tüntetés várható

Nem szűnik a pedagógus-tiltakozás, októberre több tüntetés várható

A noÁr és a Tanítanék mozgalom tartanak közös szolidaritási koncertet és tüntetést a sztrájkoló és polgári engedetlenséget választó tanárok mellett 2022 április 1-jén. (Fotó: Koncz Tamás/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Három megmozdulást is szerveznek a Pedagógusok Világnapjára, október 5-re, míg október 23-ára eddig egy tüntetést hirdettek meg. A tiltakozó pedagógusok és a velük szolidaritást vállaló szülők, diákok és más állampolgárok továbbra is a diplomás átlagbérnél jóval alacsonyabb pedagógusbér, a szerintük túlzott tananyagmennyiség és túlzott munkaterhek, valamint a növekvő pedagógushiány miatti elégedetlenségüknek adnak hangot, és kifogásolják azt is, hogy a kormány által kezdeményezett jogszabálymódosítások jelentősen szűkítették az oktatásban dolgozók sztrájkjogát. Közben folytatódik a gördülő sztrájk és a polgári engedetlenség. 

A Tanítanék Mozgalom bejelentette: a noÁr Mozgalommal közösen koncerttel egybekötött tüntetést szerveznek október 5-én, a Pedagógusok Világnapján – derült ki a Magyar Hanghoz is eljuttatott közleményükből. Az eseményt 19 órára a budapesti Kossuth Lajos térre hirdették, ahol kiállnak majd az oktatásban dolgozók mellett, és adományokat gyűjtenek, amelyekből pótolni tudják a polgári engedetlenségben résztvevő pedagógusok kieső bérét, és fedezni tudják a tüntetés szervezési költségeit. – Ideje, hogy a döntéshozók észbe kapjanak, mert nem lesz, aki holnap tanítson. Álljunk ki együtt a gyerekek jövőjéért, az oktatásban dolgozók megbecsüléséért és a sztrájk jogáért! – utaltak a Facebook-esemény leírásában arra, hogy a pedagógushiány egyre nagyobb problémát jelent az oktatásban, és hogy a pedagógussztrájkok szervezését 2022 év elejétől jelentősen megnehezítették a jogszabálymódosítások.

Egy másik civil, gimnazistákból álló szervezet, a Grund ugyancsak október 5-re tervezik a Margit híd elfoglalását a pedagógusokkal való szolidaritás jegyében. Ebben a diákokat, pedagógusokat, szülőket, „felelős állampolgárokat” megszólítva arról írnak, hogy a pedagógusok világnapja, aminek a pedagógusok ünnepléséről és megbecsüléséről kéne szólnia, „de ezt a jelenlegi politikai intézkedések lehetetlenné teszik”. – Tüntetni fogunk tanárainkért, hogy valóban meg legyenek becsülve, hiszen, ha nincs tanár, nincs oktatás és akkor jövő sincsen – olvasható a leírásban, ami szerint a hídfoglaló akció délután 5-től este 7-ig fog tartani.

Ezen felül korábban a két legnagyobb pedagógus szakszervezet is jelezte egy korábbi közleménybe, hogy október 5-én folytatódnak majd az általuk szervezett tiltakozó akciók is. – Erre a napra a PSZ (Pedagógusok Szakszervezete) és a PDSZ (Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete) együttes akciót hirdet az Alapvető Jogok Biztosának területi irodáinál, ahol a közoktatásban tapasztalt jogsértésekről petíciókat nyújtunk át. Ezekre az akciókra hívjuk a kollégákat, szülőket Győr, Szeged, Miskolc, Debrecen, Székesfehérvár és Pécs területi irodáihoz! A részletekről időben hírt adunk – írták.

Az október 5-i megmozdulást szakszervezeti szövetségek is támogatják. „Tiltakozunk azok ellen a kormányzati és egyes munkáltatói nyilatkozatok és intézkedések ellen, melyek alkalmasak a pedagógus társadalom érdekeiért kiálló, oktatásban dolgozó kollégák megfélemlítésére!” – olvasható a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ), Szakszervezetek Együttműködési Fóruma (SZEF), Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés (ÉSZT) közös nyilatkozatában. Az aláírók felhívják a figyelmet arra, hogy a pedagógusok sztrájkjogát előbb adminisztratív eszközökkel korlátozták, majd ezeket a korlátozásokat, a kétharmados parlamenti többség birtokában, a pedagógusokkal történő egyeztetés nélkül, jogszabályba emelték! Ez – az álláspontjuk szerint tisztességtelen munkáltatói magatartás – tolta el a tiltakozó akciókat a polgári engedetlenség irányába. Kiemelték, a pedagógus szakszervezetekkel folytatott egyeztetések során az oktatási kormányzat a tárgyalási folyamatot pusztán színjátéknak tekinti. Végül kijelentették, elkötelezettek amellett, hogy a tiltakozásra mozgósítsák szövetségeik tagszervezeteit.

A nemzeti ünnepen is lesz tüntetés

Szolidaritási tüntetést tart a pedagógusok mellett az Adom Diákmozgalom is október 23-án, 16 órakor a budapesti Széchényi téren. – A magyar oktatási rendszer sose cipelt ennyi súlyt egyszerre a nyakában: alulfizetett tanárok tanítanak elavult tananyagot, kimerült és traumatizált diákoknak, rosszul szigetelt épületekben, 14-16 fokos hőérzetben. Az elmúlt években számtalan csoportnak hagyta az érdekeit figyelmen kívül a kormány. Sőt, egész tömegeket alázott meg, és hagyott magára az ország vezetése. Ezért most, október 23-án együttesen demonstráljuk erőnket – közölték a Facebook-esemény leírásában.

Az oktatás és a pedagógusok helyzetével kapcsolatos tiltakozások folyamatosak: szeptember 19-től gördülő tanársztrájkot hirdettek meg a szakszervezetek, de folytatódtak a polgári engedetlenségi akciók is számos iskolában.