„Vigyétek a kínai szennyet Felcsútra!” – Fideszes polgármester feküdhet a kamionok útjába

„Vigyétek a kínai szennyet Felcsútra!” – Fideszes polgármester feküdhet a kamionok útjába

Lakossági fórum Fóton a város mellé tervezett akkumulátorüzemekről 2023. július 12-én (Fotó: Tordai Bence Facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Valósággal izzott a levegő szerda este a fóti művelődési ház nagytermében, és nem csak a 30 fok feletti kánikula miatt. Legalább 300 helybéli és vendég hallgatta felindultan Vass György polgármestert, aki a város szélére tervezett akkumulátor összeszerelő üzem és veszélyesanyag raktár ügyében próbált valamiféle konszenzusra jutni a lakosokkal. Nem sok sikerrel: bár a fideszes Vass többször is hangoztatta, egyáltalán nem tetszik neki, hogy a városban ilyen üzemeket telepítenének, hangos kritikusai a kormány ügynökének, bábjának nevezték a polgármestert – és molinókon üzenték, hogy „Vigyétek a kínai szennyet Felcsútra!”, „Fót nem lesz akku-gyarmat!”.

A hozzászólók azt is felemlegették, hogy a Vass György hathavi jutalmat vett fel a szintén fideszes többségű képviselő-testület támogatásával. „Remélem, egy új szandált majd vesz belőle” – szúrt oda egy idős férfit utalva a polgármester zoknival hordott szandáljára.

A csípős megjegyzésekkel Vass sem maradt adós, válaszai óriási felhördülést váltottak ki a fótiak között. Némely felvetést baromságnak minősített, a szandálozós kritikusnak pedig megüzente, hogy „teszek a véleményére!”. A Fideszt és a sokak szerint lefizetett polgármestert becsmérlő megjegyzések mellett néha szinte elsikkadt a fórum valódi témája: a Helloparks ipari parkba hozott akkuüzemek ügye.

A Fótra (ám a fótiak háta mögött hozott) beruházásokról korábban lapunk is írt. A BYD kínai akkuóriás összeszerelő üzemet, a koreai tulajdonú HTNS Hungary pedig az akkumulátorgyártáshoz szükséges nehézfémek: lítium, kobalt, mangán és nikkel tárolására alkalmas raktárat telepítene a fóti Helloparks ipari parkba.

Fót vezetése csak tavaly októberben, egy kormányhivatali honlapra feltöltött engedélykérelemből értesült arról, hogy mi készül a város határában. A klasszikus kétharmaddal működő, fideszes vezetésű város ekkor szinte országszerte példátlan módon harcolni kezdett a kormány által támogatott beruházások ellen, küzdelmükben pedig egy helyi egyesület, a Foton 2023 is segítette őket. A város perben támadta meg a két beruházást, és egyhangú határozatban jelezte: nem kérnek veszélyes anyagok kezeléséből, raktározásából. Jelenleg úgy tűnik, hogy a HTNS raktárépületének építését ideiglenesen – azonnali jogvédelem segítségével – meg tudják akadályozni, a BYD beruházásának útjában azonban nincs jogi akadály.

A szerdai lakossági fórumon a válaszadók részéről Vass mellett Fót alpolgármestere (Bíró Zoltán), jegyzője (Mihályi Zsolt), a Foton 2023 képviselője (Gajdár Tibor), valamint a Helloparksot képviselő biztonságtechnikai mérnök (Ilyés Imre) vett részt. Helyzetük igen csak kínos volt a hosszú pad mögött, hiszen percenként kellett válaszolniuk valamilyen személyeskedő vagy tárgyszerű bírálatra. Ilyés például hosszan fejtegette, hogy a BYD üzemében gyártás nem, csak összeszerelés zajlik majd, és a veszélyes gyártási folyamatok Kínában már megtörténtek – valamint hogy dupla tűzgátló falat építettek be a két üzem közé. Elhangzott az is, hogy a két helyszínen több ezer köbméter oltóvizet készleteznek az esetleges tűzesetek megfékezésére.  

A lakosságot mindez nem különösen nyugtatta meg, hiszen – ahogy az egyik megszólaló megjegyezte – a kigyulladt, berobbanó akkumulátorok tüzét a víz nem fojtja el, csak lassítja terjedését. Az pedig inkább csak szította az indulatokat, amikor Ilyés arról beszélt, hogy a magyar hatóságok csak nagyon szigorú biztonsági ellenőrzések után engedélyeznek egy ilyen építkezést. A hatóságok azt csinálják, amit a kormány megenged nekik! – kiabálták be többen is. Volt, aki arra emlékeztetett, hogy a gödi Samsung gyár is minden elképzelhető engedélyt megkapott, azóta mégis több tucat, milliós vagy éppen tízmilliós bírságot kaptak a munkavédelmi és környezetvédelmi szabályok sorozatos megszegése miatt.

A fótiak több szempontból is bemutatták, miért érzik elkeserítőnek vagy ijesztőnek a tervezett beruházásokat. Egy tősgyökeres helyi nő, egykori pedagógus arról beszélt, hogy a Helloparks a fótiak régi, legértékesebb földjeire települt, ahol a módos parasztgazdák paradicsomot termesztettek – és ahol jelenleg is egy vízbázis található. Ide költöztetnék most a két beruházást, köztük a 2000 tonna veszélyes anyag tárolására alkalmas raktárat. Egy fótligeti lakosként, közgazdászként bemutatkozó nő az ingatlanok értékét féltette: Fótliget nívós és drága városrésznek számít, ha azonban üzemeket húznak mellé, elértéktelenedhet, a helyi házakat legfeljebb vendégmunkásoknak adhatják ki.

A Magyar Hang arról kérdezte Ilyést, hogy a Helloparks a későbbiekben is befogadna-e hasonló jellegű, akkumulátoriparral kapcsolatos beruházásokat. Az ipari park mérnöke hárított – mint mondta, ő nem döntéshozó, nem a parkot tulajdonló Futureal csoport vezetője. Ám azt is megjegyezte, hogy tulajdonosaik spekulatív ingatlanbefektetők, akik bármikor elfogadhatnak egy kedvező ajánlatot. Ez ismét csak komoly indulatokat gerjesztett. Ahogy az is, hogy Vargha Nóra önkormányzati képviselő hiába kérte, llyés avezetőik nevében nem ígérhette meg, hogy a Helloparks nem fog újabb akkuüzemet Fótra engedni.

A kiabálásba, kétségbeesett indulatokba fúló lakossági fórum nem hozott kézzel fogható eredményt. Nem is hozhatott, hiszen az önkormányzat már eleve kimerítette minden jogi lehetőségét az új akkumulátoripari beruházásokkal szemben – a rendezvényre pedig nem jöttek el a Hellopark, a BYD és a HTNS Hungary vezető képviselői; távol maradt Szijjártó Péter is, aki június végén még olyan lelkesen jelentette be a Fóton tervezett BYD-beruházást. Az egyetlen, értékelhető gesztust Tordai Bence, a Párbeszéd politikusa érte el, aki rábírta a polgármestert: ha megkezdődik az építkezés a Helloparksban, Vass György és Tordai együtt fekszenek majd a kamionok útjába. Vass erre igent mondott, sőt kezet is ráztak a párbeszédes képviselővel.