Fővárosi antitestvizsgálat: a Sinopharmmal beoltottak negyedénél nem alakult ki megfelelő védettség

Fővárosi antitestvizsgálat: a Sinopharmmal beoltottak negyedénél nem alakult ki megfelelő védettség

Somogyi Nóra asszisztens oltáshoz készíti elő a kínai Sinopharm koronavírus elleni vakcinát a békéscsabai Réthy Pál kórházban 2021. július 20-án (Fotó: MTI/Rosta Tibor)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Újabb eredményeket közölt Fővárosi Önkormányzat a kerületi önkormányzatokkal együttműködésben végzett felmérésükről. Mint írták, lehetőséget biztosítottak a 60 év feletti budapesti lakosok számára ingyenes koronavírus-antitest tesztelésre; összesen 20 ezer vizsgálatot végeznek el, a tesztelések még zajlanak a kerületekben.

A szerdai közlemény szerint 3805 vizsgálatot végeztek el; ez a szám egy héttel korábban még 1798 volt. A frissített eredmények pedig azt mutatják, fővárosi és kerületi tesztelésen eddig részt vett Sinopharm vakcinával beoltottak 24,18 százalékánál nem alakult ki megfelelő védettség. A meglévő eredmények közül 1778 személyt oltottak be a kínai vakcinával. A fővárosi tesztek szerint legkevésbé a 80 év felettieknél tűnik hatékonynak a Sinopharm: a 168 tesztelt személyből 64 alacsony védettséget mutatott.

A friss adatok szerint ugyanez az arány a Pfizer-BioNTech oltóanyagánál 830 főnél 2,05, a Szputynik V-nél 280 beoltottnál 3,21, a 142 modernásnál 1,41, míg a 200 AstraZenecával oltottnál 1,5 százalék.

A fővárosi és a kerületi antitestvizsgálat eredményeihez hasonló adatokat publikált egy új, részletes magyar kutatás. A Sarkadi Balázs akadémikus és Ferenci Tamás biostatisztikus vezette kutatócsoport is azt állapította meg, hogy a 60 év felettiek negyede esetében nem hatásos a Sinopharm.