Fővárosi tesztelés: a Sinopharmmal oltott idősek negyedének nem volt antitestes védettsége

Fővárosi tesztelés: a Sinopharmmal oltott idősek negyedének nem volt antitestes védettsége

A Fővárosi Önkormányzat által indított antitest vizsgálat (Forrás: Karácsony Gergely Facebook oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Kiértékelték a Fővárosi Önkormányzat által végzett antitest-teszteket, az eredményt pedig nyilvánosságra is hozták. A legrosszabbul a kínai vakcina teljesített.

A Fővárosi Önkormányzat – az arra jelentkező kerületi önkormányzatokkal együttműködésben – az elmúlt hét elejétől ingyenesen lehetőséget biztosított a 60 év feletti budapesti lakosok számára koronavírus antitest-tesztelésre. A tesztelés során vénás vérből vett mintából –, az ABBOT diagnosztikumokat gyártó cég által forgalmazott SARS-CoV-2 IgG II Quant Assay teszt módszer alkalmazásával – szerződött külső laboratórium végezte el a vizsgálatokat. A tesztelésre jelentkezők önkéntesen adhatták meg az oltottságukra vonatkozó adatokat, amely alapján az 1798 vizsgálatból 1760 esetben értékelhető ki részletesen az eredmény.

Mint azt a főváros is leszögezte, az 1760 értékelhető vizsgálat – a résztvevők véletlenszerű kiválasztásának, illetve a súlyozás hiányában – ugyan nem képvisel a 60 év feletti budapestiek vonatkozásában reprezentatív mintát, azonban az önkéntesen tett nyilatkozatok és adatszolgáltatások alapján elvégzett adatok értékelése és bemutatása is tanulságokkal szolgál.

A teszt eredményei (Forrás: Fővárosi Önkormányzat)

Az eredmények szerint a Sinopharm oltóanyag esetében a tesztelésben részt vevő, az oltásukról nyilatkozó 60 év felettiek esetében 23,9 százalékos mértékben volt tapasztalható az IgG típusú neutralizáló antitestek elégtelen mennyiségének jelenléte a vérkeringésben. A többi oltóanyag esetében a megfelelő antitest-szinttel nem rendelkezők aránya lényegesen alacsonyabb: a Szputnyiknál 5,47, míg a Pfizernél 0,75 volt ugyanez az arány. Itt érdemes megjegyezni, hogy az idősek itthon leginkább éppen ebből a három vakcinából kaptak.

A Fővárosi Önkormányzat adatai (Forrás: Karácsony Gergely Facebook oldala)

Kormányzati szereplők korábban a kínai vakcina kapcsán megjelent hasonló hírekre azzal reagáltak, hogy az antitest hiánya önmagában nem jelenti azt, hogy az illető nem védett.

A Magyar Hang mindenesetre már beszámolt arról, hogy sokszor Sinopharmmal oltott, ám antitesttel nem rendelkező magyarok Romániába mennek Pfizerért. Kikértük erről a hivatalos adatokat is és bár a kormány tagadja a jelenséget, a román hatóságok múlt csütörtöki adatai szerint addig már 700-nál is több magyar állampolgárt oltottak be.