Fővárosi Törvényszék: hamis, szükségtelen, félelemkeltő volt a Figyelő Soros-listája

Fővárosi Törvényszék: hamis, szükségtelen, félelemkeltő volt a Figyelő Soros-listája

Ki más? (Forrás: Figyelő)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Hamis, szükségtelen, ráadásul a történelmi hagyományok miatt félelemkeltő is volt a bíróság elsőfokú ítélete szerint, hogy a 2018-as választások után az azóta megszűnt Figyelő közzétette a „Soros-listát”, több száz, általuk hazaáruló zsoldosként feltüntetett személy nevével – közölte a Hvg.hu. A lista két korábbi pernyertes szereplője után most 34 másiknak adott igazat a Fővárosi Törvényszék, kimondva: a lapkiadó Mediaworksnek bocsánatot kell kérnie, és fejenként 200-500 ezer forint sérelemdíjat is kell fizetnie.

A Rainer Lilla vezette bírói tanács az ítéletben majdnem teljeskörűen a Figyelőt képviselő Mediaworks kiadóval szemben fellépő listázottaknak adott igazat. Eszerint a – mivel már a nyomtatott lap, ahol a jogsértés megtörtént, nem létezik – Figyelő online felületén kell majd közzétenni a jogsértést megállapító ítéletet és egyúttal a bocsánatkérést a lista szereplői felé.

Mindennek a címlapon 24 órán át jelen kell lennie, a cikkoldalon pedig addig, amíg maga a sérelmezett cikk is elérhető, de legalább 30 napig. Emellett a Mediaworksnek mind a 34 felperes számára sérelemdíjat kell fizetni a jó hírnévhez fűződő joguk megsértése miatt. Az összeg változó: a nem közszereplőnek számító listázottak 500 ezer, a közszereplők 200 ezer forintot kapnak (plusz késedelmi kamatok).

Az ítélet szóbeli indoklásában elhangzott: azzal, hogy a Figyelő A spekuláns emberei címmel listát jelentetett meg azokról a civil aktivistákról, jogászokról, tudósokról és újságírókról, akik szerintük Soros György zsoldosai voltak, jogsértést követett el a lap, mert a tényállításnak nem volt jogalapja, ráadásul azt a hamis látszatot keltette, hogy a szereplők nem autonóm személyek. A név szerinti listázásra amúgy sem lett volna szükség a bíróság szerint, ha csupán a Soros Györgyhöz köthető vagy általa támogatott szervezetek munkáját akarták volna kritikával illetni a cikkben, de itt más volt a szándék, a listázással személyükben támadták az azon szereplőket. Ráadásul – hívta fel a figyelmet a bíróság – a lista válogatás nélküli és hevenyészett volt, még elhunytak is szerepeltek rajta.

Az ítélet hangsúlyos része volt, hogy „a történelmi előzmények után” a listázás „nemcsak rontja a felperesek társadalmi megítélését, hanem félelemkeltő is”. Vagyis az első fokú ítélet szerint az, hogy valaki egy adott szervezetnél dolgozik, „attól még nem állítható róla, hogy a nemzet ellensége”. Mivel az indoklás szerint hasonló eset „bármikor előfordulhat, a bíróság alperest eltiltja a további jogsértéstől is a jövőre nézve”.

A Figyelő főszerkesztője abban az időben Lánczi Tamás volt, ő most az M1-en vezet műsort