Fudan Egyetem: Palkovics tárgyalna Karácsonnyal és Baranyival

Fudan Egyetem: Palkovics tárgyalna Karácsonnyal és Baranyival

Palkovics László innovációs miniszter (Forrás: Hír TV)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Tárgyalni akar Palkovics László a Fudan-Diákvárosról a főpolgármesterrel és Baranyi Krisztinával, és olyan ajánlatot tesz nekik, „ami pestiesen szólva, nem lesz semmi”. Erről az innovációs és technológiai miniszter beszélt az Atv.hu-nak.

Palkovics a Fudant a titkosszolgálatokkal összefüggésbe hozó kritikákra azt felelte: „Az ellenzőknek legalább magukkal ki kellene egyezniük arról, hogy most akkor nyíltan pártkatonákat képez, vagy titokban kémeket épít-e be az egyetem. Azt nehezemre esik megítélni, hogy értelem vagy valóságtartalom van kevesebb az efféle vészmadárkodásban. A volt szocialista országok diplomáciai karának egy jelentős hányada Moszkvában végzett, egyszerűen azért, mert ott volt ilyen képzés” – magyarázta.

Mint ismert, Baranyi Krisztina ferencvárosi polgármester már korábban bejelentette, hogy népszavazást szeretne a kerületben tervezetett fudani egyetemi campus felépítéséről. Palkovics László ennek kapcsán azt mondta, hogy szerinte meg fognak állapodni. Ezt a portál kérdésére azzal indokolta, hogy a szóban forgó terület jelenlegi formájában „Budapest egyik szégyenfoltja”. Arról beszélt, hogy ha az önkormányzat megakasztja a városrész fejlesztését, azzal nemcsak a nagyjából 10-12 ezer magyar hallgatónak kollégiumi elhelyezést biztosító épületek felhúzását, hanem a környék vonzóbbá, élhetőbbé tételét is hátráltatja. A miniszter hozzátette, ő a népszavazás kérdését nem tudja és nem is akarja befolyásolni. „De ha megállapodunk, mielőtt bármit kezdeményeznek, egy értelmezhető ajánlatot teszünk, amit ők elfogadnak, akkor nem lesz szükség népszavazásra” – jelentette ki.

Arra a kérdésre, hogy a miniszter be fog-e kopogni Baranyi Krisztina ferencvárosi kerületvezetőhöz és Karácsony Gergely főpolgármesterhez, Palkovics azt felelte: Ők már bekopogtak hozzá, Baranyi Krisztina levelet írt nekem. „Akkor még a felelősségem csak a Fudan Egyetemre vonatkozott. De tárgyalásokat fogunk kezdeményezni főpolgármester úrral és polgármester asszonnyal is – mondta. Hozzátette, amit ajánlanak, az egy „ékszerdoboz” mind Budapestnek, mind Ferencvárosnak. A miniszter kitért arra is, hogy egyelőre nem javasolja, hogy a kínai hitelből épülő beruházás kiemelt kormányzati projekt legyen.

Palkovics a Fudan kapcsán hétfőn a kormánypárti Hír TV-nek is nyilatkozott, ahol arról beszélt, szerinte nem lesz ideológiai képzés az egyetemen. Igaz, ugyanazon a napon Hszi Csin-ping kínai pártfőtitkár is nyilatkozott egy külföldi lap beszámolója szerint, ő viszont azt mondta: a kínai egyetemeknek a kommunista párthoz teljes mértékben lojális, érdeklődő gondolkodókat kell nevelniük.