Furfangos magyarázatra hivatkozva büntették meg a Ryanairt

Furfangos magyarázatra hivatkozva büntették meg a Ryanairt

Képünk illusztráció - Ryanair repülőgép (Fotó: a Ryanair Facebook oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nyilvánosságra hozta a Fővárosi Kormányhivatal, hogy miért büntették 300 millió forintra a Ryanairt. A magyarázat szerint az ír fapados légitársaság jogtalanul terhelte az utasokra az extraprofitadót, mert azt nem Michael O’Leary cége fizeti, hanem a földi kiszolgáló cég – írja a 24.hu.

A kormányzati szerv indoklása szerint akkor sem tehetik meg ezt, ha a földi kiszolgáló vállalkozás a plusz költséget átterheli a légitársaságra.

A fapados eredeti érvelése szerint azért jogosult kiszámlázni az ügyfeleknek a jegyenként 3900 forint plusz költséget, mert az utasok által a jegyvásárlással elfogadott általános szerződési feltételek között szerepel a következő két kitétel:

„Önnek meg kell fizetnie minden kormányzati adót (beleértve, de nem kizárólagosan a légiforgalmi adót), amelyet a jegy ára tartalmazhat. A magasabb árú jegyeink általában tartalmazzák a kormányzati adókat, míg az alacsonyabb árú jegyek nem. Ha jegyének ára tartalmazza a kormányzati adókat, azt a foglaláskor az ár részletezésénél látni fogja”.

„…a kormányzati adók folyamatosan változnak és a foglalást követően is bevezethetők. Ha valamely kormányzati adó a foglalást követően kerül bevezetésre vagy annak összege nő, indulás előtt meg kell fizetni az új adót (vagy a különbözetet). De úgy is dönthet, hogy nem utazik és kéri a foglalási költség teljes visszatérítését.”

A hatóság szerint ezzel szemben a Ryanair tévesen keltette azt a látszatot, hogy a kormányrendelet alapján ő lenne az extraprofitadó alanya, azaz neki kellene megfizetnie a légitársaságok hozzájárulását, és ezért az ÁSZF-je alapján jogszerűen átháríthatja azt a 2022. július 1-jén vagy azt követően induló járatok utasaira. 

A hatóság azt írja a döntésében: a kormányrendelet egyértelműen fogalmaz, amikor kimondja, hogy a földi kiszolgálást végző szervezet az extraprofitadó alanya, azaz a légitársaságok hozzájárulása megfizetésének kötelezettsége ezeket a vállalkozásokat terheli.

A Bank360.hu szakértői szerint a kormányhivatal álláspontjából az következik, hogy hiába hívják ezt a közterhet légitársaságok hozzájárulásának, és hiába közölte azt a kormány a bevezetésekor, hogy ezt a légitársaságoknak kell megfizetniük, a Ryanair még akkor sem háríthatja át ezt az utasaira, ha vele a földi kiszolgáló cég megfizetteti.

A Bank360.hu arra hívja fel a figyelmet, hogy a mostani döntés és annak majdani jogorvoslati eljárásának eredménye irányadó lehet az extraprofitadóban érintett többi ágazat és társaság, például a bankok, biztosítók és távközlési vállalkozások, számára is. Hozzátették: nem lenne meglepő, ha ez alapján a cégek módosítanák az ÁSZF-jüket.