Fürjes Balázs: Ne politikusok mondják meg, ki az újságíró

Fürjes Balázs: Ne politikusok mondják meg, ki az újságíró

Fürjes Balázs, a Miniszterelnökség Budapest és a fõvárosi agglomeráció fejlesztéséért felelõs államtitkára (Fotó: MTI/-)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Újabb nyílt levelet írt Fürjes Balázs, a Miniszterelnökség államtitkára, miniszterhelyettese, Baranyi Krisztinának, miután a IX. kerületi polgármester az ATV múlt heti műsorában nem volt hajlandó válaszolni a Pesti Srácok munkatársának kérdéseire –vette észre a Telex.

Baranyi korábban azt mondta, hogy „ócska fizetett propagandistáknak” nem nyilatkozik, és ha tudta volna, hogy a Pesti Srácok munkatársa is ott lesz a stúdióban, el sem megy. „Csodálom is, hogy ez a televízió egyáltalán beenged ebbe a stúdióba ilyen embereket, akiknek az újságíráshoz, a szakmához nulla közük van, folyamatosan mindenféle gátlás nélkül hazudoznak és csúsztatnak” – fogalmazott az adásban a ferencvárosi polgármester.

Az államtitkár bocsánatkérést vár

Fürjes Balázs, a Miniszterelnökség államtitkára erre első levelében azt javasolta Baranyinak, fontolja meg „a vélemény- és szólásszabadságot, a sajtó szabadságát korlátozó álláspontjának felülvizsgálatát, a sérelmet szenvedett nézők, olvasók, szerkesztőségek, újságírók megkövetését”, szerinte ugyanis a polgármester korlátozta az újságíró szólásszabadságát és megkérdőjelezte az ATV szerkesztői szabadságát. Baranyi Krisztina viszont úgy látja hogy a sajtó szabadságát éppen hogy megvédeni igyekezett. Szerinte politikusként csak azokkal a sajtómunkásokkal kell szóba állni, akik a miniszterelnökhöz intézett kritikus kérdésekkel bebizonyítják, hogy valódi újságírók. A kormánypárti sajtót, így a Pesti Srácokat pedig szennymédiának minősítette.

Fürjes Balázs ezt sem hagyta válasz nélkül. Kedd reggeli Facebook-bejegyzésében azt írja, nem ért egyet azzal, hogy „politikusok szabják meg, írják elő, határozzák meg, hogy ki minősül »valódi újságírónak«, ki kezelhető egyáltalán »sajtóként«, hogy ki vehet részt a demokratikus diskurzusban”

.

Az államtitkár szerint a sajtótermékek zsűrizése az olvasókra, nézőkre és hallgatókra tartozik. „Meggyőződésem, hogy nekünk, közfeladattal megbízott politikusoknak nem dolgunk sem megítélni, sem nevelni Magyarország polgárait vagy a sajtó szereplőit”. Fürjes Balázs egyébként kedd este várhatóan este az ATV-ben, csütörtök reggel pedig Fiala János Keljfeljancsi című adásában vitázik Baranyi Krisztinával.

Orbán beszélt fake news gyárról

Fürjes érvelése mindenképp meglepő, hiszen annak a pártnak és kormánynak a tagja, amelynek vezetője, Orbán Viktor több mint 12 éve nem ad interjút független médiának, és aki 2018-ban az Index kérdéseit azzal hárította el, hogy fake news gyárnak nem nyilatkozik.

A jelek szerint a kormány egyes döntéshozói nem tartja valódi sajtóorgánumnak a Magyar Hangot sem, hiszen a kormányinfóra nem engedik be lapunkat, kérdéseinkre pedig többnyire nem válaszolnak a minisztériumok.