G7: Hét év alatt közel tizenöt milliárdot zsebeltek be az Orbán család vállalkozásai

G7: Hét év alatt közel tizenöt milliárdot zsebeltek be az Orbán család vállalkozásai

Orbán Viktor miniszterelnök (j) és édesapja, Orbán Győző a VIP-páholyban a labdarúgó-Ligakupa döntőjeként vívott Ferencváros–Videoton FC-találkozón a székesfehérvári Sóstói Stadionban 2013. április 24-én (Fotó: MTI/Beliczay László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Hét évvel ezelőtt alapvetően változott meg a miniszterelnök családjának érdekeltségébe tartozó vállalkozások osztalékpolitikája. Amíg 2014 előtt viszonylag kevés nyereséget termeltek ezek a cégek, és alig néhány tízmilliós osztalékot vettek ki a vállalkozásokból, addig az elmúlt hét évben igencsak ráléptek a tulajdonosok a gázpedálra – olvasható a G7.hu elemzésében.

A gazdasági portál rámutat, 2014 után elkezdték kivenni a korábban megtermelt hasznot a cégekből. Orbán Viktor szüleinek és testvéreinek ugyan hozzávetőlegesen egy tucat vállalkozásban vannak érdekeltségeik, de legfontosabb képviselői a Dolomit Kőbányászati, a Gánt Kő és a Nehéz Kő Kft. Ebből a három cégből a korábbi évi néhány 10 millió forint után 2014 óta több mint 7,4 milliárd forintot vettek ki Orbánék.

Ráadásul ezt az összeget az idén tavasszal további 750 millióval fejelték meg, amikor az egyik cégükön túladtak. A Nehéz Kő Kft.-t egy Orbánékkal már korábban is üzletelő vállalkozó vette meg, aki – legalábbis a szerződés szerint – március végéig ki is fizette a vételárat.

Ami Tiborcz Istvánt illeti, ő 2013-ban vette feleségül Orbán Ráhelt, a miniszterelnök legidősebb lányát, és szállt be a családi bizniszbe. Már 2015-ben százmilliós nagyságrendű osztalékot vett ki egy cégéből, majd az Elios sztori végén három milliárd forint körüli összegért adhatta el a botrányos közvilágítási tenderen felhizlalt cégét.

Tiborcz egy ideig még ezután is próbált árnyékban maradni, a mostanra milliárdos vagyont felhalmozó BDPST Zrt.-nél például eleinte csak egy banki befizetés utalt arra, hogy köze lehet a céghez. Az elmúlt években azonban már ő is felhagyott az óvatoskodással: a BDPST-nek mostanra ő a többségi tulajdonosa, a vállalat pedig az elmúlt két évben 3,5 milliárd forint osztalékot fizetett ki.

Mindent összevetve ez azt jelenti, hogy Orbán Viktor rokonsága az elérhető adatok alapján csak az elmúlt nagyjából hét évben igazolhatóan bő 15 milliárd forint bevételhez jutott cégeladásokból, vagy a vállalatoktól felvett nyereségből.

A portál azért járt utána az adatoknak, mert a kormányfő múlt pénteken, a Kossuth Rádiónak adott szokásos heti interjújában úgy fogalmazott: „újra kell indítani a gazdaságot. Mert azért megviselt bennünket. Nemcsak a vállalkozásokat, hanem bennünket munkavállalókat is, akik bérből és fizetésből élünk, én is közéjük tartozom, szóval bennünket is megviselt ez a járvány.” Mint írják, bérből és fizetésből valóban nem keresett kiugróan sokat a miniszterelnök, de a fentiek mutatják, a családi jövedelemnek vannak más forrásai is.