Tompos Márton: Teljes káosz volt a rendőri fellépés

Tompos Márton: Teljes káosz volt a rendőri fellépés

A Momentum sajtótájékoztatója Képernyőfelvétel: Momentum / Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

– Szerdán a hatalom megmutatta a valódi arcát. (...) az állampárt és Orbán Viktor megmutatta, hogy mit jelent számára a családvédelem, a gyermekvédelem – erről beszélt Gelencsér Ferenc Momentum-elnök csütörtöki sajtótájékoztatóján azt követően, hogy a Karmelita kolostor előtti kordonbontásban végződő tüntetésen ismét könnygázt használt a rendőrség. A demonstrációt követően továbbá öt személyt, köztük a párt politikusát, Tompos Mártont is előállították. A párt a sajtótájékoztatót is a Karmelita kolostor előtt tartotta, ahol jelen volt maga Tompos is.

– Orbán Viktor karhatalmistákkal verette a 16-17 éves diákokat, akik egy igazságosabb és egy élhetőbb országért és egy jobb oktatási rendszerért tiltakoztak – kezdte Gelencsér. Úgy vélte, a kormányfő fújatta könnygázzal a tüntetőket, ráadásul állítása szerint olyannal, amit egy méternél közelebb nem nagyon szabadna használni, mert tartós látáskárosodást okozhat. – Ez ma Magyarország, ezt gondolja ma a magyar kormány a fiatalokról, az oktatásról, a jövőről – tette hozzá.

Tompos Márton arról beszélt a sajtótájékoztatón, hogy a Gyorskocsi utcába szállították, ahol több mint négy és fél órán át várt, de nem hallgatták ki, nem gyanúsították meg, sőt, a fogdára se vitték be. Ehelyett a fogda orvosi kórtermében üldögélt a kezén gyorskötözővel. Ez idő alatt megvizsgálták, illetve kapott reggelit is, zsemlét egy szelet hússal. Végül kapott egy papírt arról, hogy szabadon távozhat, de semmilyen indoklást nem kapott arról, hogy mégis miért vitték be, vagyis csak egyszerűen elengedték. Tompos a Magyar Hang kérdésére elmondta, őt akkor rántották be a rendőrsorfalba, mikor egy diákot próbált védeni és hátra húzni a rendőrök támadása elől. Ez a diák volt az, aki a kordon egy elemébe kapaszkodott, miközben többször is arcon fújták könnygázzal, Tompos pedig próbálta a fiút hátra húzni. Mást bevallása szerint Tompos nem tett, mégis a következő pillanatban azt hallotta, hogy azt mondják, őt ki kell emelni. Ezt követően egy fogást érzett a vállán, aztán hátra rángatták a kordon mögé, majd a földre dobták, a következő pillanatban pedig már ült is valaki a hátán és megbilincselte. A bilincset később gyorskötözőre cserélték rajta.

Tompos értékelése szerint „teljes káosz” jellemezte a rendőri fellépést. Azt mondta, a Karmelitát Kaposvárról felvezényelt rendőrök védték, akiknek állítása szerint fogalmuk nem volt, kikkel kell kapcsolatba lépniük, ha intézkedni akarnak vagy végezni a munkájukat. El se tudja képzelni, mi történt volna, ha valóban komoly incidens történt volna, nem pedig a diákok lázadása.

A Momentum szerint nem hergelték a fiatalokat

Gelencsér Ferenc szerint nem tudnak róla, hogy a diákokat bármivel meg tudták volna gyanúsítani, legfeljebb maszkviselés szabálysértése miatt kell felelniük. Kérdésünkre, mi szerint „csoportosan elkövetett hivatalos személy elleni erőszak bűntette miatt” indult nyomozás egy személy ellen, azt mondta, nem tud arról, hogy a Gyorskocsi utcában lett volna ilyen gyanúsított. A Magyar Hang kérdésére arról is beszélt, hogy panaszt fognak tenni a rendőrök szerintük túlzó fellépése miatt, még a jogászcsapatuk vizsgálja ennek módját. Az atv felvetésére, miszerint egyes kritikák szerint a Momentum hergelte erőszakra a fiatalokat, úgy fogalmazott, ők először a tüntetés békés részén voltak jelen, a fiatalok külön mentek át a kordon másik oldalára, ahol is elkezdték azt lebontani, ott a momentumosok nem voltak jelen. Ekkor Tompost az újságírók emlékeztették, hogy ő odament, onnan állították elő, amire ő azt válaszolta, igen, később arra ment, de csak annyit tett, hogy megpróbálta kimenteni a rendőrök elől a diákot. Tompos szerint ők csak mentek a tömeggel és nem javasolták nekik, hogy menjenek fel a Karmelitába. A Magyar Hang kérdésére, miszerint a Momentum támogatta-e a diáktüntetést akár anyagilag, akár más formában, nemmel feleltek. 

Tompos felhívta a figyelmet, hogy már a bíróság mondta ki, hogy jogszerűtlenül és értelmetlenül tartják fenn a kordont az építési terület védelmére, ezért szerinte nonszensz agressziónak minősíteni, ha ezt valaki lebontja. Arra is kitért, már az egész Szent György teret lezárták addigra, mire a diákok megérkeztek, és szerinte nincs magyarázat arra, hogy miért kellett lezárni ezt a zónát, ha csak nem az, hogy nem akarták, hogy a diákok bejussanak a Karmelita elé.

Gelencsér leszögezte: a Momentum semmilyen agressziót nem támogat, de a szerdán látott tiltakozás a végső kétségbeesés segélykiáltása volt. Ő beszélgetett a tüntetésen tanulókkal, akik azt mondták neki, már vannak olyan osztályok is, ahol már senki nem jelentkezik magyar egyetemekre, mindenki külföldön akar tovább tanulni, ezzel pedig az ország jövőjét veszik el a hatalmasok. 

Címkék: Tompos Márton