Gémesi György: A lakosság által fizetett díj nem fedezi a szolgáltatás árát

Gémesi György: A lakosság által fizetett díj nem fedezi a szolgáltatás árát

Fotó: Facebook/Gémesi György

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Gémesi György, a Zöld Híd Kft.-t tulajdonló önkormányzati társulás volt elnöke nem látja, hogyan húzná ki jelenlegi állapotából a hulladékgazdálkodási rendszert a jogok koncesszióba adása. Ezt annak apropóján mondta lapunk érdeklődésére, hogy a kormány 35 évre koncesszióba adná a hulladékgazdálkodási jogokat. Mint arról a Momentum közleménye alapján beszámoltunk, az erről szóló közbeszerzési felhívás már megjelent, és szeptember 9-ig lehet jelentkezni a pályázatra.

Gémesi György gödöllői polgármester – aki 2018 végén történt lemondásáig az Észak-Kelet Pest és Nógrád Megyei Regionális Hulladékgazdálkodási és Környezetvédelmi Önkormányzati Társulás elnöke is volt – emlékeztetett: a hulladékgazdálkodási rendszer problémái évek óta ismertek, jelenleg a bevételeiből nem képes önfenntartóan működni. A rendszer sajátossága, hogy a lakosságtól a szolgáltatás díját nem a hulladékgazdálkodási társaságok, hanem az állam szedi be. Majd a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. (NHKV) osztja el a regionális hulladékos cégek között. Ez vezetett egyébként ahhoz is, hogy a társulás tulajdonában álló Zöld Híd Nonprofit Kft. 2018-ban előbb csak egy-egy szolgáltatását (például lomtalanítás, zöld hulladék elszállítása) le kellett állítani, az év októberében pedig a szemétszállítást is felfüggesztették, miután az állami térítés nem érkezett meg a céghez.

A városvezető érdeklődésünkre azt mondta, nem világos számára, hogy a koncessziót vállalóknak miért éri meg a hulladékgazdálkodás, a koncessziós modell ugyanis profitorientált tevékenységet feltételez. Ezzel szemben jelenleg a lakosság által fizetett díj nem fedezi a szolgáltatás tényleges árát. Szinte csak a felére elég, akkor, ha mindenki mindent befizet. Kalkulálni kell viszont azzal, hogy egyes területeken alacsony a fizetési hajlandóság, illetve fizetőképesség is – tette hozzá. Felhívta a figyelmet, hogy 2018 óta tovább szűkültek a keretek, mivel a költségek csak növekedtek. – Ennek alapján a koncesszornak csak akkor éri meg a szolgáltatás, ha az állam növeli a támogatás mértékét, vagy pedig a lakosság által fizetendő szolgáltatási díjat kell emelniük. De adott esetben a környezetvédelmi termékdíj beforgatása a hulladékgazdálkodási rendszerbe is lehetőség – magyarázta az állam előtt álló finanszírozási lehetőséget.

A szektort jól ismerő polgármester azt is mondta, a hulladékgazdálkodás komplex tevékenység, hiszen a koncessziót elnyerőknek szorosan együtt kell tudni működni a lakossággal, olyan kérdésben is, minthogy rakja ki időben a kukát, és ne gyűjtő mellé rakja ki a szemetet. Gémesi György úgy véli, hogy a hulladékgazdálkodást regionális szinten kellene hagyni, ahol egy-egy társaság nagyjából 500 ezer lakosig gondoskodik a szolgáltatásról.

A közbeszerzés rövid pályázati határidejére vonatkozó felvetésünkre Gémesi György azt mondta, hogy valószínűnek tartja, hogy már eldőlt, ki kaphatja meg a koncessziót. Annál is inkább, mert már korábban is lehetett hallani a hulladékgazdálkodás kiszervezéséről. A MOL feltűnése sem lenne számára meglepetés – aminek lehetőségét a Momentum közleménye is felvetett –, mivel az olajtársaság esetleges szerepvállalásáról is lehetett korábban hallani – zárta a gödöllői polgármester.