Gémesi György a polgármesteri béremelésről: Forrás biztosítása nélkül kampányfogás

Gémesi György a polgármesteri béremelésről: Forrás biztosítása nélkül kampányfogás

Gémesi György (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Minden béremelés jó, ám ha az emelés mellé nem rendel forrást a kormány az év végéig, ezt is kampányfogásnak tekinthetjük – mondta lapunk érdeklődésére Gémesi György, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének (MÖSZ) elnöke. A gödöllői polgármestert annak apropóján kérdeztük, hogy kormánypárti politikusok törvényjavaslatot nyújtottak be az Országgyűlésnek a polgármesteri illetmények emelésére.

Emlékeztetett, hogy a MÖSZ három éve követeli a teljes közszférában dolgozók – így a polgármesterek illetményének – inflációkövető emelését. A polgármesteri bérek különben hét éve nem változtak, miközben az infláció miatt csökkent a bérek értéke. Ezért az érdekképviselet elnöke ebből a szempontból örömtelinek tartja a javaslatot. Ugyanakkor szerinte ez is olyan kampánybéremelés, amilyen a óvónők, bölcsődei dolgozók, rendvédelmi dolgozók számára és más ágazatokban bejelentett 10-20 százalékos emelés is. – Mivel az ezeken a területeken foglalkoztatottak bére évek óta nem változott, és így messze elmarad a versenyszférában kereshető fizetésektől, az infláció eddig is csökkentette a keresetek vásárlóértékét, idén viszont kilőtt, a közelgő választás miatt a kormánynak muszáj volt hozzányúlnia néhány szektor béréhez – magyarázta Gémesi György. Hozzátette, továbbra is azt szeretnék, ha a teljes közszférában biztosított lenne az inflációkövető emelés.

Az Országgyűléshez benyújtott javaslat kapcsán arra is felhívta a figyelmet, hogy a polgármesterek illetményét jelenleg a főpolgármesteri bér alapján számolják, a javaslat megszavazása esetén viszont a megyei jogú városok vezetőinek illetménye lesz a vetítési alap. Szerinte ez a változtatás politikai döntésről árulkodik. Mint mondta, a budapesti főpolgármester bére bő 10 százalékkal emelkedik, a kisebb települések esetében viszont a változás ennél jóval nagyobb, akár az 50 százalékot is jócskán meghaladja.

Gémesi György szerint egyes településtípusoknál különösen nagy problémát fog okozni, hogy a javaslatban nem rendelnek az emeléshez forrást. Szerinte az egyébként is forráshiányos kistelepüléseknél okoz majd problémát, hiszen ott az eleve alacsony állami normatívának még nagyobb részét viszi el a polgármester havi bére. Az emelés megadása pedig nem képviselő-testületi döntés függvénye lesz, hanem törvény írja elő. Úgy fogalmazott, ezért kérik a kormányt, hogy az év végéig rendezzék az emelés forrását, ha ez elmarad, csak kampányfogásnak lehet tekinteni az emelést.

Felvetésünkre, hogy a MÖSZ-nek volt-e előzetes információja a javaslat benyújtásáról, azt felelte, hogy nem. Mint mondta, tudomása szerint a kormány egyetlen önkormányzati szövetséggel sem vitatta meg a lépést.

Mint arról beszámoltunk, a törvényben rögzített, a lakosságszámmal arányosan, sávosan növekvő és kötelezően megemelendő polgármesteri illetmények átlagosan 30 százalékkal nőnének. A főpolgármester illetménye 1,5 millió forintra, a megyei jogú városok és budapesti kerületek polgármesterének illetménye 1,3 millió forintra nőne. A javaslatról először beszámoló Hvg.hu számításai szerint a legrosszabbul kereső 500 alatti kistelepülések vezetőinek juttatása 299 160 forintról 520 ezer forintra emelkedne.

 

 

 

 

 

A portál felhívta a figyelmet arra is, hogy az emelésre a módosító javaslat nem rendel külön forrást. Ebből arra következtetnek, hogy az önkormányzatoknak maguknak kellene kigazdálkodni a bérnövekedés fedezetét. A módosításról egyébként még idén szavazhatnak a képviselők, így a településvezetők már januártól a megemelt juttatásra számíthatnak.