Gémesi György: hírét sem hallották a miniszteri biztosnak, akivel tárgyalniuk kellene a segítségről

Gémesi György: hírét sem hallották a miniszteri biztosnak, akivel tárgyalniuk kellene a segítségről

Gémesi György (Fotó: Farkas Norbert)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Múlt pénteken jelent meg az ipari miniszter távhőrendelete, amelyben meghatározták az önkormányzati tulajdonban lévő távhőszolgáltatóknak értékesített távhő árát, illetve a távhőszolgáltatási támogatás új értékeit. Azóta minden érintett önkormányzat vadul számolgat, hányszorosára emelkedik a különféle intézmények téli fűtése.   

Azt, hogy jelenleg hány önkormányzat szorulhat a kormányzat segítségére azért, mert nem tudja állni a dráguló energia miatti mind nagyobb kiadásokat, nem tudni – írja a Népszava. Lapzártáig ugyanis nem válaszolt kérdéseikre a Miniszterelnökség és Balla György sem, akinek miniszteri biztosként kell koordinálnia a tárgyalásokat az érintett önkormányzatokkal.

„Hírét se hallottuk még” – mondta a miniszteri biztosról Gémesi György, Gödöllő polgármestere, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének társelnöke, aki nem is érti a dolgot, hiszen nagyon hosszú ideig tartana mind a háromszáz érintett település vezetőjével külön-külön tárgyalni.

–Abban bíztunk, hogy a kormány meghatároz egy piacinál kedvezőbb, mondjuk 5-6-szoros áremelést az önkormányzati intézményeknek. Helyette ráöntötték az egészet a településekre, ami helyenként 15-16-szoros növekedést jelent – fogalmazott Gémesi, Gödöllőnek egyébként 400 millió forint pluszkiadást jelent csupán a távhőáremelés. Mint hozzátette, csütörtökön döntenek arról, hogy milyen megszorításokra lesz szükség, de a „brutális árhoz brutális korlátozások” tartoznak.

– Már a rendeletet se értem. A távhőszolgáltató cégek szinte kivétel nélkül ugyanattól a két cégtől, az állami MVM-től és az EON-tól veszik az energiát, miért kerül ugyanaz Szombathelyen többe, mint Debrecenben? Ezt a 10-13-szoros drágulást az érintett önkormányzatok már aligha tudják saját maguk kigazdálkodni – fogalmazott Schmidt Jenő, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének (TÖOSZ) elnöke, de azt is rögtön hozzátette, hogy az általa képviselt települések döntő többségét a távhőár változása nem érinti, mivel a kisebb településeken ez nem elérhető.

Azoknak ott van az áram és a gáz, ami legalább ennyire megfizethetetlen. Most azt ajánlja minden önkormányzatnak, hogy havonta szerződjenek az energiakereskedőkkel, így legalább a kockázati felárat nem kell megfizetniük.