Gémesi György: Padlóra küldik az önkormányzatokat

Gémesi György: Padlóra küldik az önkormányzatokat

Gémesi György és Wittinghoff Tamás (Fotó: Facebook/Magyar Önkormányzatok Szövetsége)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az önkormányzati rezsicsökkentés visszavonásáról, illetve a jövő évi költségvetésről tartott sajtótájékoztatót a Magyar Önkormányzatok Szövetsége képviseletében gödöllői polgármester Gémesi György, illetve Wittinghoff Tamás, Budaörs első embere szerdán. Wittinghoff Tamás szerint a rezsicsökkentésből való kizárásnak tragikus következményei lesznek. Teljesen bizonytalannak látja a helyzetet, még a szolgáltatók sem tudják, mit jelent a döntés egész pontosan. – Folyamatban lévő szerződések vannak, ezek tartalmaznak árat, és azt gondolná az ember, szerződéses jogviszonyt nem nagyon lehet év közben megváltoztatni – jegyezte meg a településvezető. Cser-Palkovics Andrásra szoktak hivatkozni, elmondása szerint hogy ne tűnjön úgy, mintha csupán támadni szeretnék az ellenzéki önkormányzati vezetők a kormányt. Megemlítették továbbá a fideszes polgármestert, Schmidt Jenőt is, aki szerint három hónap múlva mindenki lába alatt égni fog a talaj. 

Wittinghoff szerint a most bejelentett változtatás azt hozhatja majd magával, hogy egyes kistelepüléseken a közvilágítást ki kell éjszaka kapcsolni. Nagyobb megyei jogú városoknál milliárdos, kisebb városoknál százmilliós lehet majd a kiesés. Ráadásul a változás érinti a vállalkozásokat is, ha pedig a vállalkozások nem részesülnek benne, akkor a szolgáltatást igénybe vevők fogják megfizetni a következményt – tette hozzá. – Olyan, mintha azt gondolnánk, hogy ez a rezsicsökkentés jól megvalósított dolog, miközben most derül ki, milyen problémát jelent, ha egyik pillanatról a másikra megszűnik valami, amit egész máshogy is lehetett volna kezelni – jelentette ki Wittinghoff, aki úgy látja, energia-korszerűsítésre kellett volna inkább használni az uniós forrásokat.

Gémesi György eközben kifejtette, „a választások előtt több ezermilliárd forintot kiosztott a kormány, hitelre adott olyan jellegű forrásokat”, amelyeknek persze sokan örülhettek, de a költségvetést terhelték. Most pedig nincs meg szerinte az a tartalék, ami kivédené a nemzetközi hatásokat. A rezsicsökkentésből való „kitiltás” szerinte „roggyantó ütés” a településeknek, működési év közben hozza őket olyan helyzetbe, hogy forrásokat kell átcsoportosítaniuk. Így ezeket olyan területekről kell elvenniük, amelyeknek meg volt már ígérve a támogatás: a kultúrától, a sporttól, a zöldterületek karbantartásától. A következő költségvetési év során pedig padlóra kerülnek az önkormányzatok Gémesi szerint. Ugyanis bár kilencvenöt milliárddal nominálisan emelkedik az éves finanszírozás, de a másik oldalon elvesznek 88 milliárdot a megemelt szolidaritási adó formájában. Továbbá 310 millió forint olyan jellegű kiadása van az önkormányzati fejezetnek, amelynek nincsen meg a biztonságos bevételi lehetősége Gémesi szerint, így valószínű nem lesz más választás, az önkormányzatoknak ezt valahonnan be kell szedniük, ha működni szeretnének. Álságos magatartás ez a kormány részéről – vélekedett Gémesi.

A polgármester hozzátette azt is, jövőre a Magyar Falu Program kevesebb, mint a harmadából, a Modern Városok Program kevesebb, mint a feléből kell működjön, az ún. szolidaritási adó, amit be kell fizetniük, viszont 217 milliárdra emelkedik, ami 67 százalékos növekményt jelent.