Gödi háború: hangfelvételt szivárogtatott a DK, a Momentum szerint ezt manipulálták

Gödi háború: hangfelvételt szivárogtatott a DK, a Momentum szerint ezt manipulálták

Balogh Csaba (Fotó: Balogh Csaba Facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Hangfelvétellel bizonyítaná a Demokratikus Koalíció, hogy Balogh Csaba gödi polgármester fideszes és független képviselőre szerette volna cserélni a korábbi LMP-s és DK-s alpolgármestereket. A DK szerint a momentumos városvezető ezt a párt országos vezetésével egyeztetve kívánta meglépni. A felvétel szerint Balogh jelöltjei a fideszes Pintér György, a momentumos Andrejka Zombor és a független Hlavács Judit voltak.

„Az LMP, a DK és a Jobbik számára elfogadhatatlan volt, hogy Balogh Csaba a választáson őt támogató szövetséges pártok ellen fordult és a Fidesszel készült egy új városvezetés kialakítására – ez ugyanis nyíltan szembemegy a gödi polgárok választásokon kinyilvánított akaratával. Ezért az LMP, a DK és Jobbik képviselői kiléptek a Momentummal közös frakcióból és önálló képviselőcsoportot alakítottak Gödön” – közölte a Demokratikus Koalíció.

A Momentum válaszul közölte: manipulált a hangfelvétel, Balogh nem kívánta a fideszes jelöltet maga mellé venni. A Fekete-Győr-féle párt is közzétett erről egy hosszabb hangfelvételt, állítva, hogy azt manipulálta a DK. „Ennek [alpolgármesternek] tudom javasolni igazából Pintér Gyurit (Fidesz), Andrejka Zombort (Momentum), Hlavács Juditot (független). Ki az, akiben a legjobban megbíztok? És remélem nem a Pintér Gyurit mondjátok” – mondta eszerint Balogh Csaba. A Momentum reméli, hogy a DK oldalán közzétett felvétel egyéni magánakció, nem pedig a párt hivatalos álláspontját és stratégiáját tükrözi.

Facebook-oldalán reagált a Momentum EP-képviselője, Donáth Anna, aki szerint Gödön méltatlan és káros csata zajlik. A politikus elítélte, hogy manipulált felvételt tett ki a DK, azon pedig külön sajnálkozott, hogy európai parlamenti képviselőtársa, Rónai Sándor tette ki azt a párt honlapjára.

„A magyar politika régóta terhelt manipulált titkos hangfelvételekkel, azokkal való üzleteléssel vagy zsarolással. (...) Ez fideszes módszer, ezt tőlük szoktuk meg. Óriási gondnak tartom, ha immár az ellenzék körein belül is ez lesz a gyakorlat. Nem látom azt az együttműködést, ahol az elméletileg a kormányváltás érdekében együtt dolgozó ellenzéki pártok egyike manipulált hangfelvétellel zsarolja szövetségeseit. Így nem lehet. És hogy mindezeken túl miért tartottam fontosnak, hogy megszólaljak az ügyben? Mert a tavalyi EP-választáson az ellenzéki szavazók két pártnak adtak a korábbinál sokkal erősebb felhatalmazást. Azt mondták, hogy a DK és a Momentum jelöltjeiben látják az európai politizálás jövőjét. Így lett Rónai Sándor képviselő Brüsszelben, és én is. De ami most történt, az méltatlan a DK politikájához, de ahhoz az európai programhoz is, amit az ellenzéktől várnak” – üzente Donáth Anna.

A hangfelvételt nyilvánosságra hozó Rónai Sándor, a DK EP-képviselője, szintén a Facebookon válaszolt Donáth Annának. Mint írta, kezdetektől figyelemmel követi a gödi ellenzék munkáját. „2011. októbere óta dolgozom ebben a választókerületben, és küzdök a Fidesz ellen” – fogalmazott.

Hozzátette: az ellenzéki „együttműködés sajnos szinte csak a győzelemig tartott, nem tudtak együtt dolgozni. 2020. március 6-án azért jöttem haza Brüsszelből és utaztam Gödre, hogy Varju Lászlóval és Bedő Dáviddal közösen próbáljunk meg kibékíteni a feleket, és megoldást találjunk a kialakult helyzetre.”

„A személyi kérdéseket és a város költségvetését érintő kérdések mellett felmerült két sokkal komolyabb, politikai jellegű probléma. Egyik ezek közül az alpolgármesterek személye, pontosabban azok leváltása, illetve a hivatal összetétele. Úgy értesültünk, hogy a polgármester a szintén ellenzéki vezetésűvé vált önkormányzatoktól távozó, Fideszhez köthető emberekkel igyekszik feltölteni a hivatalt, és tárgyalást kezdeményezett a helyi Fidesszel is annak érdekében, hogy Pintér Györgyöt, a Fidesz képviselőjét nevezze ki alpolgármesternek.”

Rónai Sándor szerint „a gödi városháza irodái szép lassan megteltek máshonnan kirúgott fideszes emberekkel. ... Ma szinte nincs olyan szelete a gödi városvezetésnek, ahol ne találnánk korábbi fideszes kádereket, pártkatonákat és csendestársakat.”

„Most kikerült ez a hangfelvétel. Amiből nektek egy hosszabb változat van meg, viszont hiányzik belőle valami, ami pedig hozzánk eljutott. Nem tudom, hogy melyik a manipulált. Lehet, hogy a tiétek, lehet, hogy a miénk, lehet, hogy mindkettő” – írta, de a hamisítás vádját visszautasította. „De mi a megoldás Anna? Olvasom, hogy tárgyalni szeretnétek. Én azt mondom, hogy na végre!”

A gödi képviselő-testület július közepén indított fegyelmi eljárást a polgármesterrel szemben. Nem sokkal korábban menesztette Balogh a két alpolgármesterét, az LMP-s Fülöp Zoltánt és a DK-s Lőrincz Lászlót. Balogh szerint a két politikus nem a város érdekeit képviselte a munkája során. A fegyelmi eljárást vállalta Balogh, a felfüggesztéséről szóló döntést viszont megvétózta, ám azt július 31-én újra elfogadta a testület.

Az utóbbi hónapokban éleződött ki a baloldali-liberális pártok közti helyi háború, nem függetlenül attól, hogy a kormány különleges gazdasági övezetté nyilvánította, és így elvette a várostól a Samsung-gyárat. A momentumos polgármester ezt a város halálos ítéleteként értékelte.