Gödöllői iskolabotrány: tüntetnek a szülők

Gödöllői iskolabotrány: tüntetnek a szülők

Tüntetnek a szülők Gödöllőn a Török Ignác Gimnáziumban tapasztalható állapotok miatt(Fotó: Végh László / Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nagy port kavart, hogy annak ellenére indult el a tanév a gödöllői Török Ignác Gimnáziumban, hogy még nem fejeződött be az iskola épületének nyáron indult felújítása. Az intézmény a napokban be is ázott, a diákok pedig csütörtökön úgy döntöttek, inkább kivonulnak az iskolából a méltatlan körülmények elleni tiltakozásképpen. A szülők csütörtökön délután az intézmény előtt tüntetnek.

Már nyár közepe óta tart az az 1,1 milliárdból megvalósuló felújítás a gödöllői Török Ignác Gimnáziumban, amelynek munkálatai a tervek szerint az év végére fejeződhetnek be. Ennek ellenére itt kezdődött meg a diákok tanítása az épületben, így történhetett, hogy úgy bontották az azbeszttartalmú tetőt a gimnáziumban, hogy a gyerekek és a tanárok bent tartózkodtak az épületben, mostanra pedig a masszív esőzések miatt teljesen beázott az épület. Az önkormányzat Facebook-oldalán közzétett posztból kiderül, a villanyvezetékekből és a lámpatestekből is folyt a víz, az iskolában nincs fűtés és a beömlő víz miatt felpúposodott a padló is, beázott az iskolai konyha.

A szülők és a tantestület is több alkalommal kérte, hogy álljanak át online oktatásra, a tankerület azonban jelenléti oktatásra alkalmasnak ítélte az iskola épületét. Az iskola igazgatója azt mondta, kérte a Belügyminisztériumtól, hogy rendeljen el digitális oktatást, azonban a mai napig nem reagáltak a kérésükre.

Mint korábban beszámoltunk róla, egy az iskolai ügyekre rálátó forrásunk szerint, ma délután fél négyre a szülők tüntetést szerveznek az iskola elé, hogy így hívják fel a figyelmet a tarthatatlan állapotra. – Ebben a helyzetben nincs más megoldás csak a digitális oktatás. Az épületben uralkodó állapot miatt a diákok és a szülők folyamatos veszélynek vannak kitéve. Bár az iskolavezető saját hatáskörében mindent megtett, de ez most egyáltalán nem elég. Neki kellene vállalnia a felelősséget és a Belügyminisztérium engedélye nélkül is elrendelni a digitális oktatást – mondja forrásunk, akitől úgy értesültünk, sok szülő fontolgatja, hogy ha tovább fennmarad ez az állapot, akkor saját biztonságuk érdekében egyáltalán nem engedik iskolába a gyerekeket, a hiányzásra sem a szülői, sem az orvosi igazolást nem kívánják elhasználni, mivel önhibájukon kívül alakult ki ez a helyzet. 

Azóta a tüntetés már meg is kezdődött.

Az iskola helyzete a mai kormányinfón is szóba került, ahol Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter újságírói kérdésre válaszolva elmondta, nem tudja, mi lenne a helyes döntés, mivel az intézmény konkrét helyzetét nem ismeri, de szükség esetén alternatív megoldásokat kell keresni, végső esetben pedig az online oktatás is szóba jöhet.