Google: magyar újságírók e-mailjeit próbálták feltörni kormányzati hekkerek

Google: magyar újságírók e-mailjeit próbálták feltörni kormányzati hekkerek

Fotó: Unsplash/Paweł Czerwinski

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Több oknyomozó újságíró, például Bodoky Tamás, az Áltátszótól, illetve Lőke András, az ittlakunk.hu munkatársa is arról számolt be, hogy a Gmailbe belépve arról szóló figyelmeztetést kaptak, hogy kormányzati támogatással működő hekkerek próbálták feltörni a fiókjukat. A figyelmeztetés nem részletezte, hogy milyen kormány bízta meg a hekkereket, sem azt, hogy a Google milyen forrásból értesült a támadásról.

A HVG megkérdezte a Google-t, hogy milyen konkrét történés indokolta a figyelmeztetést. A cég a Google veszélyelemző csoportjának vezetőjére, Shane Huntlera hivatkozva azt válaszolta, hogy az elmúlt órákban a szokásosnál jóval több figyelmeztetést küldtek ki, állami hekkerek tevékenységérő (megint csak nem részletezték, hogy milyen államról van szó).

„Ezek a figyelmeztetések először is azt jelzik, hogy a felhasználó célpont volt, nem azt, hogy a fiókját feltörték. Amennyiben figyelmeztetést küldünk, akkor nagyon nagy az esélye, hogy blokkoltuk a tevékenységet.” – válaszolta a cég. Ezzel arra figyelmeztetik az illetőt, hogy a jövőben is számíthat támadásra.