Gördülő munkabeszüntetésbe kezd az Eötvös József Gimnázium 36 pedagógusa

Gördülő munkabeszüntetésbe kezd az Eötvös József Gimnázium 36 pedagógusa

A 2022. január 31-i pedagógussztrájkban részt vevő intézmény (Fptó: Pedagógusok Szakszervezete)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Gördülő munkabeszüntetésbe kezd az Eötvös József Gimnázium 36 tanára, közülük a többség a polgári engedetlenséggel, mások szabályszerű sztrájk keretei között ellenállnak – derül ki a tanárok által közösen kiadott nyilatkozatból, amleyet a Hvg.hu idézett.

„Évek óta próbáljuk felhívni a figyelmet az oktatási rendszerünkben tapasztalható hiányosságokra, elégtelen működésmódokra és az ebből fakadó veszélyekre. Az elmúlt 9 hónapban a figyelemfelhívás egyre többféle eszközével – sztrájkkal, polgári engedetlenséggel, tüntetéssel, élőlánccal, flashmobbal, ülősztrájkkal és így tovább – éltünk, és próbáltunk valódi párbeszédet generálni az oktatásirányítás és a pedagógiai munkát érdemben végző szereplők között.

Eredménytelenül, hiszen ez a rendszer továbbra is kezelhetetlenül óriási és feleslegesen bürokratikus, a modern munkaerőpiac valódi igényeit elvétve veszi figyelembe, múlt századi tartalmi és módszertani elemek által meghatározott normák és szabályok mentén szerveződő, korszerűtlen tákolmány. Nem tehetünk mást: ellenállunk” – írják.

Mint a portál felidézi, még pénteken szervezett „figyelemfelkeltő akciót” a kormány házi civilszervezete, a Civil Összefogás Fórum öt aktivistával az Eötvös-gimnázium elé. Szerencsére a kormányközeli Hír Tv stábja véletlenül pont arra járt, így be tudott számolni a CÖF eseményéről. Az aktivisták egy „Brüsszelnek látnia kell, hogy a tanároknak is szüksége van az uniós forrásokra”-feliratú molinót tartottak a kezükben. Az intézmény tanárainak mostani akciója azonban arra utal, hogy nem Brüsszel az első a sorban, akinek a figyelmét az oktatásban dolgozók fel kívánják hívni a helyzetükre.

Az Eötvös egyik tanára, Solymoss Miklós október végén adott interjút lapunknak. A pedagógus eredetileg kutató biológus, dolgozott is kutatóként, onnan ment át tanítani. Álláspontja szerint a kormány a fenyegetésekkel és kirúgásokkal olajat öntött a tűzre, és átlépett egy olyan határt, ami már nem tolerálható a tanártársadalom számára. Úgy vélte, a fenyegetések és elbocsátások abból a szempontból megtették a hatásukat, hogy sokan megijedtek, nem merik a nevüket adni a tiltakozásokhoz. Közölte azt is, abban az esetben zárná ki az engedetlenség folytatását, ha a Kölcsey Ferenc Gimnáziumból kirúgott tanárokat visszavennék, visszavonnák a fenyegetéseket a többi pedagógussal szemben is, és a kormányzat neki állna megoldani az oktatás problémáit.