Greenpeace-felirat a vadászati kiállításról: Lőttek a természetvédelemnek!

Greenpeace-felirat a vadászati kiállításról: Lőttek a természetvédelemnek!

„Vadászati Kiállítás: Lőttek a természetvédelemnek!” feliratot helyeztek a kiállítás egyik plakátja elé Budapesten a Greenpeace aktivistái. (Fotó: Greenpeace Magyarország Facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Péntek reggelre „Vadászati kiállítás: Lőttek a természetvédelemnek!” feliratot helyezett el a Greenpeace a szombaton kezdődő és október 14-ig tartó kiállítás egyik plakátja elé a budapesti Hungária körút és Jurisich Miklós utca sarkán – vette észre a Mérce.

Az akcióval arra hívják fel a figyelmet az aktivisták, hogy miközben a kormány természetvédelmi eseményként hirdeti a kiállítást, annak költségvetése többszöröse annak, mint amit egy év alatt az állam valódi természetvédelemre, például a tíz nemzeti park fenntartására költ.

„Az Egy a természettel – Vadászati és Természeti Világkiállítás névre keresztelt rendezvény abszurd szimbóluma annak, hogy mi zajlik ebben az országban természetvédelem címén” – írja közleményében a Greenpeace Magyarország.

A környezetvédelmi szervezet szerint a kormány természetvédelemnek próbálja álcázni a vadászati kiállítást, amit még a vadászati szakma egy része sem támogat. Mint hangsúlyozzák, 2011 óta nincs az országnak környezetvédelmi minisztériuma, és a természetvédelemmel kapcsolatos teendőket az Agrárminisztériumhoz rendelték, amely a Greenpeace szerint rendre figyelmen kívül hagyja a természetvédelem érdekeit.

– A vadászati kiállításra 17 milliárd forintnyi közpénzünket költötte el a kormány – ennyi legalábbis a hivatalosan kommunikált legutolsó összeg. Ez több mint 2,5-szer annyi, mint amennyit idén a kormány az összes nemzeti parkunk fenntartására ad. Ennél abszurdabb szimbóluma nincs is annak, hogy mi zajlik ebben az országban természetvédelem címén – mondta Rodics Katalin, a Greenpeace természetvédelmi szakértője.

Ugyanakkor a Greenpeace megjegyzi: nincsenek ellene a szabályozott vadászatnak, ám azt gondolják, hogy a klíma- és ökológiai válság közepén valódi tettekre és nem természetvédelemnek álcázott, milliárdokba kerülő vadászati kiállításra van szükség. Azt is részletezik, hogyan jött ki a nemzeti parkok költségvetése: a 2020-as költségvetési törvényben – amely 2021 költségvetését meghatározza –, a 10 magyar nemzeti parki igazgatóságnak együttesen működési kiadásra 5,6 milliárd, bérkiadásra pedig 7,3 milliárd forint van elkülönítve, ám 6 milliárd forintnyi kötelező működési bevételt is előír számukra a törvény.

– Ez tehát azt jelenti, hogy 2021-ben 6,9 milliárd forintot költ az állam a 10 magyar nemzeti park fenntartására együttesen (12,9 milliárd mínusz 6) – magyarázza a szervezet.